OK

OK Cancel

Thank you

Close

Grove poriën: wat kan eraan gedaan worden?

Poriën zijn onmisbaar voor een gezonde, mooie huid, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat wij er niet op ons best uitzien. Een verstopte porie hoeft geen grote gevolgen te hebben voor je huid. Maar grove poriën kunnen wel duidelijk aanwezig zijn op je huid. Wij vertellen je wat je moet weten over grove poriën en geven je een aantal tips om ze te voorkomen of te behandelen.

Wat zijn poriën?

Poriën zijn een soort buisvormige openingen naar het huidoppervlak. Deze buisjes zijn verbonden aan een talgklier of zweetklier. Het talg dat geproduceerd wordt in de talgklieren, wordt via de poriën uitgescheiden naar de huid. Dankzij talg blijft de huid soepel en vettig. Je huid heeft talg nodig, want dit zorgt voor een goede barrièrefunctie. Anders wordt je huid droog en kan je sneller last krijgen van infecties, jeuk en andere irritaties of aandoeningen. Maar als je talgklieren teveel talg aanmaken, dan kan je last krijgen van een vette huid. Poriën kunnen hierdoor verstopt raken, waardoor je huid ontsiert wordt door puistjes en mee-eters. In dit geval kunnen de wanden van de poriën oprekken en krijg je vergrote poriën.

Hoe herken je grove poriën?

Poriën in je huid zijn nauwelijks zichtbaar. Als je grove of grote poriën hebt, dan zijn deze duidelijker te zien. Misschien kan jij je poriën al wel zien als je gewoon in de spiegel kijkt. In dit geval kan je duidelijk de kleine openingen in je huid zien. Grove poriën komen voornamelijk voor in je gezicht bij je neus, voorhoofd en wangen.

Hoe kom je aan grove poriën?

Voor een deel kan het genetisch bepaald zijn of je kleine of grote poriën hebt. Een andere oorzaak van grove poriën is huidveroudering. Naarmate je ouder wordt neemt het collageen in je huid af, waardoor deze slapper wordt. Ook de wanden van de poriën worden slapper bij een gebrek aan collageen, waardoor deze op kunnen rekken.  Daarnaast kunnen grote poriën oprekken doordat ze verstopt raken. Poriën kunnen verstopt raken door:
Acné of te veel talgafscheiding, waardoor puistjes en mee-eters ontstaan;
- Vuil in het gezicht, zoals make-up resten die in de porie terecht komen;
- Dode huidcellen die zich ophopen in de poriën.

Kun je grove poriën verkleinen?

Vergrote poriën kunnen vernauwd worden, maar niet volledig verdwijnen. Toch kan er op verschillende manieren geprobeerd worden de poriën te verkleinen. Met cosmetica is het mogelijk om je poriën wel minder zichtbaar te maken of te camoufleren. Maar hiermee kan jij je grote poriën niet verkleinen. Als jij dat wel moet doen, zal je in behandeling moeten gaan bij een dermatoloog of huidtherapeut. Microdermabrasie is een veel toegepaste behandeling die erop gericht is om dode huidcellen sneller af te breken en de aanmaak van nieuwe huidcellen te stimuleren. Je kunt dit zien als een hele heftige peeling die verstoppingen minder maakt en ervoor zorgt dat de aanmaak van collageen stimuleert. Na een dergelijke behandeling zal de huid er gladder uitzien. In sommige gevallen kan je huid er na enkele behandelingen op vooruit gaan, maar afhankelijk van de ernst van je huidprobleem kan het aantal behandelingen oplopen.

Andere behandelingen die ook wel eens worden toegepast zijn micro-needling, waarbij men probeert de poriën geleidelijk van binnenuit proberen op te vullen en het regelmatig reinigen van de poriën met een peeling op basis van salicylzuur en retinol, waarbij deze poriën zich weer kunnen sluiten na de behandeling. Helaas is het niet mogelijk om grote poriën op een andere manier te verminderen.

Hoe zijn grove poriën te voorkomen?

Gelukkig zijn er wel veel mogelijkheden als het aankomt op het vermijden van vergrote poriën. Er zijn verschillende behandelingen die jij zelf kunt toepassen om te voorkomen dat je poriën verstopt raken. Hieronder volgen aan aantal tips die je kunnen helpen bij het tegengaan van grove poriën.

1. De huid reinigen

De basis voor een gezonde huid start met het dagelijks reinigen van de huid. Hiermee voorkom je dat vuil, talg en dode huidcellen je poriën verstoppen en houd jij je huid stralend. Let bij het kiezen voor een reinigingsproduct op dat je een product neemt dat past bij jouw huidtype. Met de huiddiagnose kom je aan de hand van enkele vragen achter welke producten het beste bij jouw gezichtsverzorgingsroutine passen. Je kan ook gebruik maken van een kleimasker, deze zijn uitermate geschikt voor de vette huid. Met een kleimasker kan je talg en olie op je gezicht absorberen, bovendien geeft het je huid een matterende look. Gebruik kleimaskers alleen wel met mate, want deze kunnen je huid ook uitdrogen.

2. De juiste make-up kiezen
Als je een vette huid hebt kan make-up van je gezicht glijden, zorg ervoor dat je make-up gebruikt die geschikt is voor de vette huid. En reinig je gezicht grondig, vooral voordat je gaat slapen, om verstopte poriën tegen te gaan.

3. Gebruik een peeling of scrub
Met een scrub kan je dode huidcellen en vuil van je gezicht verwijderen, hiermee kan je voorkomen dat deze je poriën verstoppen. Een peeling daarentegen kan je opdelen in mechanische of chemische peelings. Een mechanische peeling is bijvoorbeeld een laserbehandeling of microdermabrasie. Een chemische peeling is een peeling waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijke stoffen zoals salicylzuur of glycolzuur. Deze stoffen staan ook wel bekend als exfoliant en hun vermogen om vetten op te lossen. Deze ingrediënten kunnen jou helpen om je huid stralend te houden en poriën open te houden.

4. Gebruik een SPF
Een van de schadelijke effecten van uv-stralen op de huid is, dat het huidveroudering kan versnellen. Daarnaast kan het de huidcellen beschadigen. Dit kan ertoe leiden dat poriën wijder worden of eerder verstopt raken. Daarom doe je er goed aan om altijd een goede zonnebrand te gebruiken of een dagcrème met SPF (Sun Protection Factor) te gebruiken, zodat je deze effecten in ieder geval kan verminderen.

5. Laat het over aan een expert
Als je last hebt van een puistje of mee-eter, probeer er dan zelf van af te blijven. Bacteriën op je vingers kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van ontstekingen en je hebt ook een kans dat je de huid beschadigt, waardoor je littekens krijgt. En dat is wel het laatste wat je wilt. Heb je veel last van onzuiverheden? Of misschien zelfs acné? Ga dan naar een schoonheidsspecialist of huidtherapeut. Zij kunnen onzuiverheden verwijderen zonder de huid te beschadigen en kunnen je helpen met een behandeling voor je grove poriën.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

 • Micellaire reinigingslotion - verzorging tegen onzuiverheden voor een gezondere huid - Vichy Normaderm

  NORMADERM

  Micellaire Reinigingslotion

  Make-up verwijdering

  Deze reinigingslotion geeft uw huid een delicate reiniging met het grootste respect voor de onzuivere en gevoelige huid

 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Wat is collageen?

  Ingrediënten

  Wat is collageen?

  Collageen is het belangrijkste eiwit in je lichaam. Maar wat doet het en waarom is het zo belangrijk? Vichy vertelt je alles over collageen.

  Lees het artikel

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERINGSALGORITME 
  ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om uw huid
  te analyseren

  Neem
  een selfie

  Vul uw 
  profiel in

  Ontvang uw persoonlijke huidadvies

  Fijne lijntjesJe sterkte
  Rimpels
  onder het oog
  Je prioriteit
  Gebrek aan
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4