OK

OK Cancel

Thank you

Close

LEER MEER OVER UW HOOFDHUIDZORG
EN MAAK EEN HOOFDHUIDDIAGNOSE.

Start mijn analyse

Dercos diagnosis background

Haarverlies: 10 feiten en fabels

Haarverlies is een veel voorkomend probleem. Wie iets wil weten over dit onderwerp wordt ondergesneeuwd door talloze artikelen, verhalen en oplossingen tegen kaalheid. Tijd om een baan vrij te maken door deze lawine: wij onderscheiden 10 feiten en fabels over haarverlies.

Haarverlies is seizoensgebonden

FEIT. In de lente en herfst neemt haarverlies toe. Hiervoor is geen exacte oorzaak bekend, maar wetenschappers denken dat de zon mogelijk invloed heeft op de lichaamshormonen waardoor er meer haarfollikels in de rusttoestand bevinden. In dit geval wordt de haargroei dus afgeremd, waardoor het er op kan lijken dat je kaal wordt. Dit is echter niet aangetoond. Lees meer over seizoensgebonden invloeden op haarverlies.

Haarverlies komt alleen voor bij mannen

Fabel. Zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met dunner wordend haar of haarverlies, alleen uit dit zich anders. Bij mannen worden de inhammen dieper en ontstaan er kale plekken. Vrouwen hebben voornamelijk te maken met diffuse haarverlies, waardoor de hoofdhuid zichtbaarder wordt.

Haarverlies heeft dezelfde oorzaak bij mannen als vrouwen

Fabel. Haarverlies bij mannen heeft meestal een hormonale oorzaak. Haarverlies bij vrouwen kan echter meerdere oorzaken hebben, waaronder hormonale veranderingen door een zwangerschap of de overgang. Verder kunnen stress en seizoenveranderingen er ook toe leiden dat de haargroei afneemt bij vrouwen.

Stress verergert haarverlies

FEIT. Langdurige stress verergert of veroorzaakt haarverlies door de toename van adrenaline in het lichaam. Belangrijk in dit geval is de doorbloeding in de hoofdhuid te verbeteren, waardoor de adrenaline sneller wordt afgevoerd. Bijvoorbeeld door een hoofdhuidmassage.

Producten tegen haarverlies geven meteen resultaat

Fabel. Haren doorlopen een cyclus van groeien (anagene fase), rusten (catagene fase) en uitvallen (telogene fase). Resultaat is normaal gesproken daarom soms pas na 3 maanden zichtbaar. Verwacht dus niet binnen een paar weken resultaat te zien. Belangrijk is ook om in deze periode de behandeling door te zetten. Wie wacht, wordt beloond!

Vrouwen verliezen meer haren als ze ouder worden

FEIT. Wanneer vrouwen in de overgang zitten veranderen hun hormoonniveaus waardoor haarverlies toeneemt. Zo neemt de productie van oestrogeen af en de productie van testosteron toe.

U verliest dagelijks tussen de 50 en 100 haren

Feit. Naar schatting verliest u ongeveer 50 tot 100 haren per dag op een natuurlijke wijze. Zodra er sprake is van een verlies van meer dan 100 haren per dag, wordt er gesproken van haarverlies.

Dun of krullend haar valt sneller uit

Fabel. De structuur van het haar (stijl, krullend of dun) heeft geen invloed op het haarverlies.

Na een zwangerschap verlies je meer haren

Feit. Tijdens de zwangerschap vinden er hormonale veranderingen plaats, waaronder een verhoging van het oestrogeengehalte. Hierdoor wordt de levensduur van het haar verlengd en hebben vrouwen aan het einde van de zwangerschap een vollere haardos. Na de bevalling neemt het oestrogeengehalte af tot een normaal niveau. Hierdoor verliest de vrouw alle haren die ze tijdens de zwangerschap heeft behouden. Dit haarverlies is natuurlijk en kan 3 maanden tot 1 jaar aanhouden.

Blondines hebben meer haren dan brunettes

FEIT. Gemiddeld hebben blondines 150.000 haren op hun hoofd en brunettes 100.000 haren. Daarentegen is het haar van blondines iets dunner dan het haar van brunettes.

Ontdek hier wat de juiste shampoo tegen haaruitval is.

Wilt u dit zelf ervaren? Shop dan nu bij uw dichtstbijzijnde apotheek!

go to top