OK

OK Cancel

Thank you

Close

Heb ik een zonneallergie? Bekijk hier de symptomen

 • favoriet

Heb ik een zonneallergie? Bekijk hier de symptomen

Bent u wel erg gevoelig voor de zon? Bent u al rood als de zon tussen de wolken door begint te schijnen? En zoekt u bij de eerste zonnestraal direct een veilige schuilplaats? Het zou kunnen dat u een zonneallergie heeft.  Mensen met een zonneallergie zijn overgevoelig voor zonlicht. Wilt u weten of u een zonneallergie heeft? Bekijk dan de symptomen.

Wat is zonneallergie?

Een allergie voor de zon? Het kan! Bij zonneallergie reageert de huid heel heftig op zonlicht. De huid wordt snel rood als deze in contact komt met zonlicht. Wat wel heel erg opvallend is bij zonneallergie is dat de delen die zich in de schaduw bevinden minder heftig reageren. Doorgaans zijn de UV-B stralen de boosdoener wanneer uw huid verbrandt, bij zonneallergie zijn het echter vaak de UV-A stralen die ervoor zorgen dat uw huid rood wordt. Soms heeft u een zonneallergie zoals mensen ook allergisch kunnen zijn voor noten of pollen. Echter kan het ook zo zijn dat uw zonneallergie veroorzaakt wordt door andere factoren zoals bepaalde stoffen of een medicijn, In dat geval is het raadzaam om met uw huisarts contact op te nemen.

Welke symptomen zijn er bij een zonneallergie?

Het eerste symptoom van een zonneallergie is een rode huid. In principe lijkt dit veel op een “gewone” zonnebrand, maar de huiduitslag bij een zonneallergie  gaat gepaard met jeuk en er kunnen blaasjes ontstaan over de gehele huid (ook de huid die niet is blootgesteld aan de zon). Bent u lang blootgesteld aan de zon dan kunnen er ook schilfers ontstaan op de huid en daarnaast kunt u ook last krijgen van zwellingen. Bij “gewone” zonnebrand kan de verbrande huid een paar dagen pijn doen, maar in korte tijd neemt dit af en gaat de roodheid ook weg. In het geval van een zonneallergie kunnen deze symptomen tot wel 10 dagen aanhouden.

Hoe erg is een zonneallergie?

Een zonneallergie is erg vervelend. Vooral als het lekker weer is, moet u erg oppassen en een dagje strand is een behoorlijke uitdaging voor iemand met een zonneallergie. Er lekker op uit gaan in de zomer is voor mensen met een zonneallergie niet altijd een optie, want bij het eerste licht kunnen bij u de alarmbellen al gaan rinkelen. Echter zijn er geen ernstige symptomen of overige risico’s aan verbonden. De kans op zonnebrand is in uw geval wel veel groter. Houd dus altijd rekening met de zon.

Wat kunt u tegen een zonneallergie doen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen tegen een zonneallergie. Heeft u een secundaire zonneallergie (veroorzaakt door medicijnen of bepaalde stoffen) dan kunt u deze stoffen vermijden. Raadpleeg uw huisarts als uw overgevoeligheid door de zon komt door medicijnen die je gebruikt. Misschien is er een alternatief zonder deze bijwerkingen. Deze vorm van zonneallergie kan ook ontstaan als u een verkeerde zonnebrandcrème koopt Bent u altijd gevoelig voor zonlicht? Laat uw huid dan langzaamaan wennen aan de zon. Begin vroeg in het voorjaar door af en toe de zon op te zoeken. De eerste zonnestralen helpen ervoor zorgen dat uw huid alvast kan wennen. Zo kan uw huid wat dikker worden en meer pigment aanmaken, zodat die beter bestand is tegen de felle zomerzon. Als dit niet genoeg is, zou het kunnen dat u solitaire urticaria hebt, een zeldzame vorm van zonneallergie. Gelukkig zijn hier ook behandelingen voor, het gaat dan wel om medische ingrepen. Raadpleeg uw huisarts altijd eerst als u denkt dat u last heeft van een zonneallergie.

Zonbescherming met een zonneallergie

Zonbescherming is extra belangrijk als u last heeft van een zonneallergie. Aangezien bepaalde stoffen in een zonnebrandcrème de oorzaak kunnen zijn bij uw zonneallergie, is het belangrijk dat u kiest voor een zonneproduct dat geschikt is voor een gevoelige huid. De zonnebrandproducten van Ideal Soleil bevatten allemaal Meroxyl, een bestanddeel dat goed werkt tegen UVA-stralen. Zorg er voor dat u uzelf altijd goed insmeert met een hoge factor om de symptomen van deze allergie te helpen voorkomen. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

 • Crème dry touch SPF 50 Ideal Soleil Vichy
 • Aftersun melk Ideal Soleil Vichy
 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Expert talk

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

  Lees het artikel

  go to top