OK

OK Cancel

Thank you

Close

Te heet douchen: kan het je haar beschadigen?

 • favoriet

Welk effect heeft een hoge temperatuur op ons haar?

Het is belangrijk om overtollige resten van producten uit je haar te krijgen als jij je haren wast. Dit kunnen resten van gel, mousse, wax, haarlak of shampoo zijn, maar ook vervuilende deeltjes kunnen zich in je haar nestelen en de hoofdhuid beschadigen. Maar als jij je haar te heet wast dan kan dit de kwaliteit van de haarvezels aantasten en de groei van je haren beperken (2).

Heet water opent de haarfollikel en verwijdert vuil en talg, dit geeft het haar zijn vettige uitstraling. Echter verwijdert het hete water niet alleen vuil, ook de natuurlijke bescherming van je haar kan je hierdoor wegwassen, met beschadigd en zwak haar als resultaat. Hierdoor kan jij meer last krijgen van haarverlies. Daarnaast kan het regelmatig wassen van je haar met heet water leiden tot poreus haar. Dit komt omdat de haarschacht water absorbeert waardoor de haren opzwellen(3). Dit kan droog en broos haar tot resultaat hebben.

Heet water kan ook het risico vergroten dat jij je huid of hoofdhuid verbrandt. Aan de andere kant is koud water ook geen geweldig idee. De kou is natuurlijk niet fijn, maar daarnaast heeft koud water niet hetzelfde effect als warm water als het gaat om het verwijderen van talg en resten van verzorgingsproducten.

De beste manier om je haren te wassen.

De volgende stappen kunnen jou helpen om je haar te laten herstellen en verdere beschadiging te voorkomen.
1. Kam je haren zodat je geen klitten hebt tijdens het wassen.
2. Gebruik warm water om je haren te wassen en gebruik een conditioner.
3. Na het gebruik van je conditioner, kan jij je haarfollikels weer sluiten door af te spoelen met koeler water. Het vocht van de conditioner wordt zodoende opgesloten in de haarfollikel. Bovendien is de follikel gesloten, zodat vuil de haarfollikel niet kan verstoppen.
4. Kam of borstel je haren niet na het wassen als je haren nog nat zijn. Als je dit wel doet kunnen je haren sneller afbreken , omdat ze nog kwetsbaar zijn.
5. Dep je haren droog met een handdoek.
6. Vermijd de hitte voor je haar. Naast heet water, zou je fohns en drogers even in de kast moeten laten liggen. Laat je haar zo vaak mogelijk normaal opdrogen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

Bronnen:
1. Li, J. et al, 'Time course of cortisol loss in hair segments under immersion in hot water' in Clinica Chimica Acta 413.3-4 (2012) pp. 434-440 [Accessible at: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009898111005857?via%3Dihub]
2. Thom, E. 'Stress and the Hair Growth Cycle: Cortisol-Induced Hair Growth Disruption.' in Journal of Drugs and Dermatology 1,15.8 (2016) pp. 1001-4 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27538002]
3. Dias, M.F.R.G. "Hair Cosmetics: An Overview" in International Journal of Trichology 7.1 (2015) pp. 2-15 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/]

De oplossing van Vichy

 • Ultra Kalmerende Shampoo voor droog haar | Vichy
 • Densi-Solutions Shampoo voor voller haar | Vichy

  DERCOS

  Densi-Solutions Shampoo voor voller haar

  Shampoo

  Shampoo voor voller haar, voor vrouwen met fijn en verzwakt haar. Revitaliseert de hoofdhuid en versterkt het haar.

 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Expert talk

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

  Lees het artikel

  go to top