Orale anticonceptie, beter bekend als de pil, wordt soms ook voorgeschreven als remedie tegen acne. Terecht of onterecht? Dr. Brigitte Letombe, gynaecologe van het CHRU van Lille geeft toelichting.
Is de pil een geschikte behandeling tegen acne?
We moeten oppassen bij dit soort generalisaties, want 'de pil' omvat meerdere soorten anticonceptie die, afhankelijk van de hormonen en de doseringen, niet allemaal hetzelfde effect op de huid hebben.
Een pil die alleen maar progestativa bevat, kan de talgproductie bevorderen en daarmee acne juist veroorzaken of verergeren. Combinatiepillen, oftewel pillen die ook oestrogenen bevatten, beperken daarentegen juist de stimulans van de talgklieren, waardoor in dit geval acne gereguleerd kan worden, afhankelijk van het soort progestatief.
Welk type pil moet je kiezen om van huidproblemen af te komen?
Kies voor een combinatiepil, de zogenaamde oestroprogestativa. Van deze oestroprogestativa hebben de allernieuwste pilgeneraties, die nieuwe progestativa bevatten, een anti-acnewerking.
Ze worden pas in tweede instantie voorgeschreven, indien er een reële intolerantie is voor pillen van de 2e generatie en mits de patiënte geen enkele contra-indicatie vertoont of kans loopt op trombose (bloedpropje dat een ader of een slagader verstopt), wat een contra-indicatie is voor elke oestroprogestatieve pil.
Is de pil de enige remedie om van je puistjes af te komen?
Zeker niet! Niet alle vrouwen met huidproblemen willen hormonen te slikken. Voor hen zijn er ook crèmes en/of effectieve antibioticabehandelingen om van puistjes af te komen. Voor ernstige vormen van acne bestaan er zeer zware medicijnen, die bij zwangerschap zouden kunnen leiden tot misvormingen bij de foetus. De arts zal in dat geval dus naast deze medicijnen ook een vorm van anticonceptie voorschrijven zodat de patiënte niet zwanger kan raken (maandelijkse tests).
Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.
Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.
Heb je een trekkende huid? Is je teint dof en moe? En wat als de verantwoordelijke hiervoor de vervuiling was? Wat weten we over zijn impact op onze huid? Lees verder om meer te weten.
Wist je dat een moisturizer niet hetzelfde is als een dagcrème? Maar wat doet een moisturizer dan voor je huid? En hoe weet je of je een moisturizer goed gebruikt? Ontdek de antwoorden in dit artikel.
Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.