OK

OK Cancel

Thank you

Close

Acné en jeuk, zo gaat je lichaam om met stress

 • favoriet

Stress heeft niet alleen effect op onze mentale gesteldheid. Als je er niks mee doet kan onze lichamelijke gezondheid er ook onder lijden. Wij geven je een aantal voorbeelden waaraan jij kan merken dat je huid gebukt gaat onder stress.

Acné, vlekken en onzuiverheden

Merk je dat je huid vatbaar is voor pukkels en puistjes als je in een drukke periode zit? Dat is geen toeval. Meerdere studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen een verhoogde hoeveelheid cortisol, een stress hormoon, en een verhoging in uitbraken van acné en onzuiverheden. Dus heb je wat meer last van puistjes dan gewoonlijk, kijk dan even naar je levensstijl en omgeving.[1] [2] Op de korte termijn kan je sterk geurende luchtjes en lotions vermijden, die een gevoelige of geïrriteerde huid in de weg kunnen zitten. Met de Normaderm lijn van Vichy, verrijkt met salicylzuur, kan je onzuiverheden aanzienlijk verminderen.

Jeukend gevoel

Op het eerste gezicht, zou je niet zeggen dat een jeukend aanvoelende huid iets te maken heeft met stress of onrust. Echter hebben meerdere studies aangetoond dat pruritis, de medische term voor een jeukende huid, te maken heeft met een slechte nachtrust, gevoelens van eenzaamheid en gevoelens van stress.[3] Je kan de huid verzachten met een koud kompres en verzorgingsproducten kunnen ook helpen om je gevoelige huid aandachtig te verzorgen en te kalmeren.

Uitslag door stress

Merk jij zelf dat je huid meer pukkels en uitslag vertoont als jij je gestrest voelt? Dan kan je last hebben van hitte-gerelateerde stress. Angst of stress kan ervoor zorgen dat onze lichaamstemperatuur stijgt, met symptomen als klamme handen, zweet en dus ook uitslag tot gevolg. Het eerste wat je kunt doen is heet water vermijden, door bijvoorbeeld minder warm of korter te douchen[4], maar het kan ook zijn dat je voor een juiste behandeling het beste bij de huisarts kunt zijn. Voel jij je op het moment nogal overwerkt? Er zijn verschillende dingen die jij kunt doen om met stress op je werk om te gaan.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

[1]http://www.huffingtonpost.com/2012/10/30/acne-stress-breakouts_n_2041417.html See quote Dr. Anne Chapas
[2]Zouboulis, CC. and Böhm, M. ‘Neuroendocrine regulation of sebocytes -- a pathogenetic link between stress and acne’, in Exp Dermatol. 2004: 13 Suppl 4: pp. 31-5 [Access: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15507110]
[3]Tey, H. L., Wallengren, J., & Yosipovitch, G. (2013). Psychosomatic factors in pruritus. Clinics in dermatology, 31(1), 31-40. [4]S.J. Deacock, ‘An approach to the patient with urticaria’, in Clin. Exp. Immunol, 2008, pp. 151-161 [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2492902/]

De oplossing van Vichy

 • Fluide tegen opkomende tekenen van huidveroudering.
 • Liftactiv anti-oxidanten booster | Vichy

  LIFTACTIV SUPREME

  Anti-Oxidanten Booster

  Versterkende Booster

  Anti-oxiderende huidverzorging met Vitamine C voor de strijd tegen tekenen van huidveroudering en vermoeidheid na 10 dagen.

 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Expert talk

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

  Lees het artikel

  go to top