OK

OK Cancel

Thank you

Close

LEER MEER OVER UW HOOFDHUIDZORG
EN MAAK EEN HOOFDHUIDDIAGNOSE.

Start mijn analyse

Dercos diagnosis background

Het geheim van glanzend haar

Om het geheim van glanzend haar te kennen, moeten we eerst en vooral weten waarom haar dof wordt!

Glanzend haar is een optisch effect

Ons haar glanst wanneer de haarschubben mooi aansluiten bij de haarschacht. Omgekeerd wordt ons haar dof wanneer de schubben openstaan. Daarvoor bestaan tal van oorzaken, waarvan we de meeste zelf kunnen voorkomen of verhelpen.

Externe invloeden

Ons haar wordt blootgesteld aan zon, wind en vrieskoude. Drie factoren die glanzend haar dof kunnen maken. Maar ook hoe we ons haar behandelen, heeft minstens een even grote invloed op de gezondheid van onze lokken. Veelvoudig bleken, verven en te warm drogen zijn enkele boosdoeners. Wij raden aan om na het kleuren en wassen van uw haar steeds een conditioner te gebruiken.

Borstelen, goed of slecht voor glanzend haar?

Bij borstelen moeten we zeker blijven stilstaan als we het over glanzend haar hebben. We moeten borstelen, maar op de juiste manier en met mate. Allereerst mijden we plastic borstels, die het haar beschadigen. We proberen ons haar alleen te borstelen als het droog is, want nat haar is veel fragieler. Voor een wasbeurt, verwijderen we met de borstel stof en dood haar. Na het wassen, deppen we het droog – met hard wrijven duwen we de haarschubben open – en laten we ons haar het liefst aan de lucht drogen of hooguit met een lauwe föhn. Pas daarna borstelen of kammen we ons haar in model, alhoewel bij sommigen een ‘naturel’ kapsel heel goed staat.

Glanzend haar is goed gevoed haar

Ons haar moet gevoed worden, zowel van binnenuit als van buiten. Haar bestaat voor een groot deel uit proteïnen of eiwitten. Voor de aanmaak ervan heeft ons lichaam dan ook die stoffen nodig. Vis en schaaldieren zijn een grote bron van eiwitten en dat geldt ook voor – de naam zegt het al – eieren! Verder bevat ook vlees veel proteïnen, net als zuivelproducten. Deze producten bevatten ook veel vitamine B, wat goed is voor ons haar. Gelukkig bevatten ook heel wat lekkere groenten en zelfs fruit een goede hoeveelheid eiwitten. Denk maar aan bessen, mango, aardbeien of banaan. De meeste granen, bonen (ook prinsessenboontjes) en noten horen ook daarbij. Om mooi glanzend haar te krijgen, heeft ons lichaam ook nog oligo-elementen zoals ijzer nodig en dat zit toevallig ook in veel van de eerder voedingswaren. En wanneer we over glanzend haar spreken, kunnen we niet anders dan over de avocado spreken, een vrucht die geprezen wordt voor haar hoge voedingswaarde!

Tips van oma

De avocado staat ook bovenaan het lijstje van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die voor glanzend haar zorgen. We moeten er natuurlijk zin in hebben om een avocadobrij in ons haar te smeren. Hetzelfde geldt voor een spoeling met ei! Enkele middeltjes die onze grootmoeders ons aanraden, laten ook een minder aantrekkelijke geur achter. Zo werken azijn en bier om mooi glanzend haar te krijgen. Azijn lost immers de kalk in het water op, een oorzaak van dof haar. Dat is een probleem dat we beter aan de bron oplossen. Als we een waterontkalker plaatsen waar het water onze woning binnenkomt, dan is de overtollige kalk reeds verwijderd wanneer het water uit de douchekop stroomt. Dit is echt een aanrader die niet alleen helpt om glanzend haar te behouden, maar bovendien ook voor minder kalkaanslag zorgt in uw kranen, wasmachine, gootsteen enzovoort. De onderzoekers van de Vichy-laboratoria kennen natuurlijk ook alle trucjes van onze grootmoeders. Alleen doen zij net iets meer research om de beste producten voor ons haar op de meest doeltreffende manier aan te bieden. Zo maken we ons mooi, zonder te lijden!

go to top