OK

OK Cancel

Thank you

Close

Hoe uw baard verzorgen? Vind hier alle do's & don'ts.

Wat voor baard past bij jou?

Een baard kan het accent leggen op bepaalde sterke punten van het gezicht en minder mooie aspecten, zoals acné, verwijde poriën of littekens, juist goed verbergen. Er zijn veel manieren om een baard, sik of snor te dragen. Bepaal eerst de vorm van je gezicht door een foto van je gezicht te maken. Bij twijfel kun je eerst kiezen voor een paar-dagen-baard om te kijken of het je staat.

- Heb je een rond gezicht? Kies dan voor een korte en niet te volle baard. Een sik of ringbaard maakt het gezicht langer.
- Heb je een lang gezicht? Een korte baard op de kin en (lange) bakkebaarden op de bovenkaak compenseren de vorm van het gezicht.
- Heb je een vierkant gezicht? Probeer dan eens een korte ringbaard of een snor om het gezicht een fijne structuur te geven.

Een droge huid of een kriebelende baard? Door je baard goed te verzorgen kan je irritaties voorkomen. Lees verder om te ontdekken wat je kunt doen om je huid comfortabel aan te laten voelen en een jeukende baard te voorkomen. Verder geven wij je een aantal tips om je baard te verzorgen, zodat jij goed voor de dag komt.

Een van de meest voorkomende irritaties van de baard zijn ingegroeide haren(1). Het kan zijn dat je huid behoefte heeft aan een andere verzorging.

Wat is de oorzaak van een geïrriteerde baard?

Om een goed verzorgde baard er stijlvol uit te laten zien, zullen de meeste mannen moeten blijven scheren, vooral rondom de nek. Echter heeft scheren zijn effect op de huid. Het kan namelijk behoorlijk wat irritaties veroorzaken. Nog een reden van irritaties van de baard is het overmatig gebruiken van shampoos en het exfolieren van het gezicht,. Door je baard te veel te wassen kunnen essentiële oliën verdwijnen, waardoor de huid geïrriteerd raakt.  Onderzoek heeft aangetoond dat veel mannen aangeven dat hun huid, met name in het gezicht, erg gevoelig is (2). De hals is vaak het meest gevoelige deel van de huid. Dit komt omdat de huid hier het dunst is in vergelijking met andere delen van het gezicht (3). Daarom is het belangrijk om een moisturizer te gebruiken bij de verzorging van je baard. Vermijd verder synthetische kleding die onnodig tegen je huid wrijven.

Heeft je baard een routine nodig?

De huid onder je baard droogt uiteindelijk uit als er geen hydraterende verzorging bij kan komen. De huid gaat schilferen en dode huidcellen komen tevoorschijn. De huid onder je baard heeft daarom baat bij een optimale reiniging en hydratatie. Het is dan ook slim om je baard in de loop van de dag door te kammen om te ontwarren, te luchten en te reinigen. Kies een multifunctioneel product voor een ideale verzorging van je baard en huid. Je moet je baard niet wassen met de shampoo die je gebruikt voor haar. Het haar op je baard is namelijk niet hetzelfde als het haar op je hoofd. Dit zijn grove, dikkere haren en hebben hun eigen verzorging nodig. Alledaagse shampoos zijn niet ontwikkeld voor baardharen en ze kunnen zorgen voor broos haar en een droge huid. Probeer in plaats daarvan een speciale baardshampoo.

Is het belangrijk om je baard te verzorgen?

Natuurlijk! Het gebrekkig verzorgen van je baard kan zorgen voor roos, de opbouw van bacteriën en vuil dat in je baard blijft hangen. Andere plekken waar je baard veel vuil en bacteriën tegenkomt, zijn kussenslopen en laken. Maak deze regelmatig schoon om ervoor te zorgen dat je baard gezond en fris blijft.

Wat kan je doen tegen een geïrriteerde, jeukende baard

Hier volgen een aantal tips die je kunt gebruiken om je baard in shape te houden.

DO’S:
1. Behandel je baard met een speciale conditioner die je baard kan hydrateren en de voeding kan geven die het nodig heeft. Hierdoor kan je de textuur van je baard verbeteren en wrijving voorkomen.
2. Gebruik een zachte, hydraterende baardshampoo of conditioner. Ga bijvoorbeeld op zoek naar arganolie wat het haar kan verzachten of gebruik jojoba-olie, een olie dat lijkt op de natuurlijke olien van het lichaam. Beide ingrediënten kunnen haren verzachten en voorkomen dat ze breken.
3. Overweeg een baardolie om je haren zacht en gehydrateerd te houden en jeuk te voorkomen.
4. Droog je baard voorzichtig. Al die producten hebben geen effect als jij je baard niet goed droogt. Het voorzichtig drogen is belangrijk om schade te voorkomen en een droge huid tegen te gaan.
5. Eet gezond, dit is niet alleen goed voor je haar, maar voor je hele lichaam. Ingredienten als beta-caroteen en vitamine D zijn goed om je baard vol en gezond te houden (4).

DON’TS:
1. Niet borstelen. Door je haren te borstelen kan jij je baard shapen. Daarnaast kan het ook de haargroei de juiste kant op sturen, wat voor minder ingroeiende haren zorgt. Kom je een ingegroeide haar tegen, verwijder deze dan met behulp van een pincet.
2. De huid niet verzorgen. Je kan nog zo goed zorgen voor je baard, maar de huid eronder moet je niet vergeten. Deze heeft ook specifieke behoeftes. Zorg er dus altijd voor dat je huid goed gehydrateerd is (5).

4. DIY: trimmen of knippen van je baard of snor

Een 3-dagen-baard trim je 1 keer per week tegen de haargroeirichting in, met een baardtrimmer en een opzetkam van 3 tot 5 mm. De hals en de contouren dienen twee keer per week kortgeschoren te worden. Om irritatie te voorkomen moet je de huid en de haartjes dagelijks hydrateren met een multifunctionele crème.

Om een ringbaard of een baard te laten groeien, kunnen wel een paar weken nodig zijn. Knip regelmatig de contouren van je lippen en hals bij. Dun het haar uit met een trimmer en breng dagelijks een een hydraterende verzorging aan voor zowel je baard als uw gezicht.

Heb je een lange baard? Werk dan de contouren bij de lippen en de hals bij en dun het haar uit met een precisietrimmer. Knip eigenwijze haartjes bij met een kam en een schaar. Als je baard krult, maak dan de natte baard steil door hem te drogen met een föhn en een borstel. Vergeet de hydraterende multifunctionele verzorging niet voor een glanzend effect!

Als je een snor wilt laten staan dien je die, na ongeveer 2 weken groei, om de dag bij te houden. Ga voor een goed verlichte spiegel staan en kam je snor tegen de haargroeirichting in en trim de snor gelijkmatig bij. Werk tot slot de lipcontour bij met een schaar.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

Bronnen:

1. Maurer M. et al, 'The male beard hair and facial skin - challenges for shaving.' in International Journal of Cosmetic Science 38.1 (2016) pp. 3-9 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27212465]
2. Pons-Guiraud, A. 'Dry skin in dermatology: a complex physiopathology.' in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 21.2 (2007) pp. 1-4 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17716284]
3. Maurer, M. et al, "The male beard hair and facial skin - challenges for shaving." in International Journal of Cosmetic Science 38.1 (2016) pp. 3-9 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27212465]
4. Kim, E. et al, 'Age-related changes in skin bio-mechanical properties: the neck skin compared with the cheek and forearm skin in Korean females' in Skin Research and Technology 19.3 (2013) pp. 236-241 [Accessible at: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/srt.12020/abstract]
5. Guo, E. et al, "Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use" in Dermatology Practical & Conceptual 7.1 (2017) pp. 1-10 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/]
6. Yosipovitch, G. 'Dry skin and impairment of barrier function associated with itch - new insights.' in International Journal of Cosmetic Science 26.1 (2004) pp. 1-7 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18494919]

go to top