OK

OK Cancel

Thank you

Close

Invloed van een seizoen op haaruitval: oorzaak en oplossingen

  • favoriet

Niet iedereen is blij met de komst van de lente, want waar sommigen het voorjaar associëren met de terugkeer van de bloemen en de vogels, tellen anderen angstvallig de haren op hun kussen. Lente staat net als herfst namelijk synoniem voor haaruitval. Als u zich aangesproken voelt en als u naar oplossingen zoekt, dan zal het volgende u zeker interesseren.

Het haar begrijpen

Om te kunnen begrijpen waarom uw haar uitvalt, dient u eerst te begrijpen hoe het haar functioneert. Uw hoofdhuid bevat 100.000 haarfollikels: kleine fabriekjes die uw dierbare haren produceren. Binnenin elke haarfollikel met een soepele collageenomhulling, bevindt zich de bulbus: een minuscule protuberantie die alle stoffen bevat die verantwoordelijk zijn voor de groei van het haar.

De haarfollikels ontwikkelen zich in een cyclus van drie fasen: een groeifase, een korte regressiefase (of overgangsfase) en een rustfase, waarin ze hun haar verliezen en in de stand-by modus gaan. Na 2 tot 12 maanden worden ze weer actief en begint de cyclus weer van voren af aan.

Seizoensveranderingen

Onder normale omstandigheden bevindt 90 à 95% van de haarfollikels zich gelijktijdig in de groeifase en staat de resterende 5 à 10% op non-actief. Dit uit zich in een natuurlijk haarverlies van 50 tot 100 haren per dag, hetgeen in het voorjaar en de herfst meer kan zijn. Wetenschappers wijzen met de beschuldigende vinger naar de zon, die mogelijk invloed heeft op de lichaamshormonen en die het aantal haarfollikels dat zich in rusttoestand bevindt, hoger maakt, maar deze versterkende factor is niet aangetoond.

Heeft u last van zeer ernstige haaruitval, dan moet u dat absoluut behandelen om te voorkomen dat uw haardos erg uitdunt en uw hoofdhuid zichtbaar wordt.

Evalueer de situatie

Wat te doen? « Allereerst is het belangrijk om te bepalen of uw haar wel of niet uitvalt », aldus Pascale Mora – Directrice Wetenschappelijke Communicatie Vichy. Tientallen haren in een kam of borstel zijn niet alarmerend, maar u dient zich wel zorgen te gaan maken als er hele plukken haar op uw kussen liggen. Vooral vrouwen moeten goed het onderscheid maken tussen uitgevallen haren en afgebroken haren van droog lang haar dat breekbaar geworden is.

Goede gewoontes

« Als u last heeft van seizoenshaaruitval, dient u dat absoluut een halt toe te roepen », zegt Pascale Mora. Daarvoor is een product nodig dat speciaal ontwikkeld is om de verharding van het collageen van de haarfollikels tegen te gaan - hetgeen de oorzaak is van de haaruitval - en de haarvezel versterkt en de microcirculatie stimuleert die onmisbaar is voor gezonde haren.

Buiten de periodes van haaruitval dient nog een andere benadering te worden toegepast, die een dunne haardos weer voller maakt . « Daarbij proberen we zoveel mogelijk de rustfase van de haarfollikel te verkorten en de haarbulbus te stimuleren zodat deze weer actief wordt », legt Pascale Mora uit.

Langzaam maar zeker

Een kleine tip: verwacht niet direct resultaten. Haar heeft tijd nodig en ongeacht welke behandeling u ook kiest, de eerste resultaten zullen pas na 3 maanden zichtbaar zijn. Geduld is dus een schone zaak in dit geval!

Ontdek of je haargroei kunt stimuleren.

Meest gelezen

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Expert talk

Is er een verband tussen zuivel en acné?

Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

Lees het artikel

Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

Expert talk

Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

Lees het artikel

go to top