OK

OK Cancel

Thank you

Close

LEER MEER OVER UW HOOFDHUIDZORG
EN MAAK EEN HOOFDHUIDDIAGNOSE.

Start mijn analyse

Dercos diagnosis background

Invloed van een seizoen op haaruitval: oorzaak en oplossingen

Niet iedereen is blij met de komst van de lente, want waar sommigen het voorjaar associëren met de terugkeer van de bloemen en de vogels, tellen anderen angstvallig de haren op hun kussen. Lente staat net als herfst namelijk synoniem voor haaruitval. Als u zich aangesproken voelt en als u naar oplossingen zoekt, dan zal het volgende u zeker interesseren.

Het haar begrijpen

Om te kunnen begrijpen waarom uw haar uitvalt, dient u eerst te begrijpen hoe het haar functioneert. Uw hoofdhuid bevat 100.000 haarfollikels: kleine fabriekjes die uw dierbare haren produceren. Binnenin elke haarfollikel met een soepele collageenomhulling, bevindt zich de bulbus: een minuscule protuberantie die alle stoffen bevat die verantwoordelijk zijn voor de groei van het haar.

De haarfollikels ontwikkelen zich in een cyclus van drie fasen: een groeifase, een korte regressiefase (of overgangsfase) en een rustfase, waarin ze hun haar verliezen en in de stand-by modus gaan. Na 2 tot 12 maanden worden ze weer actief en begint de cyclus weer van voren af aan.

Seizoensveranderingen

Onder normale omstandigheden bevindt 90 à 95% van de haarfollikels zich gelijktijdig in de groeifase en staat de resterende 5 à 10% op non-actief. Dit uit zich in een natuurlijk haarverlies van 50 tot 100 haren per dag, hetgeen in het voorjaar en de herfst meer kan zijn. Wetenschappers wijzen met de beschuldigende vinger naar de zon, die mogelijk invloed heeft op de lichaamshormonen en die het aantal haarfollikels dat zich in rusttoestand bevindt, hoger maakt, maar deze versterkende factor is niet aangetoond.

Heeft u last van zeer ernstige haaruitval, dan moet u dat absoluut behandelen om te voorkomen dat uw haardos erg uitdunt en uw hoofdhuid zichtbaar wordt.

Evalueer de situatie

Wat te doen? « Allereerst is het belangrijk om te bepalen of uw haar wel of niet uitvalt », aldus Pascale Mora – Directrice Wetenschappelijke Communicatie Vichy. Tientallen haren in een kam of borstel zijn niet alarmerend, maar u dient zich wel zorgen te gaan maken als er hele plukken haar op uw kussen liggen. Vooral vrouwen moeten goed het onderscheid maken tussen uitgevallen haren en afgebroken haren van droog lang haar dat breekbaar geworden is.

Goede gewoontes

« Als u last heeft van seizoenshaaruitval, dient u dat absoluut een halt toe te roepen », zegt Pascale Mora. Daarvoor is een product nodig dat speciaal ontwikkeld is om de verharding van het collageen van de haarfollikels tegen te gaan - hetgeen de oorzaak is van de haaruitval - en de haarvezel versterkt en de microcirculatie stimuleert die onmisbaar is voor gezonde haren.

Buiten de periodes van haaruitval dient nog een andere benadering te worden toegepast, die een dunne haardos weer voller maakt . « Daarbij proberen we zoveel mogelijk de rustfase van de haarfollikel te verkorten en de haarbulbus te stimuleren zodat deze weer actief wordt », legt Pascale Mora uit.

Langzaam maar zeker

Een kleine tip: verwacht niet direct resultaten. Haar heeft tijd nodig en ongeacht welke behandeling u ook kiest, de eerste resultaten zullen pas na 3 maanden zichtbaar zijn. Geduld is dus een schone zaak in dit geval!

Ontdek of je haargroei kunt stimuleren.

go to top