OK

OK Cancel

Thank you

Close

Jeukende en droge huid… Hoe verandert mijn huid tijdens de menopauze?

De menopauze gaat vaak gepaard met vreemde sensaties en huidongemakken zoals jeuk en/of droogheid. Is dat wat u nu zoal voelt? In dit artikel vindt u alle antwoorden en tips die u nodig heeft bij dit probleem.

Jeukende en droge huid… Hoe verandert mijn huid tijdens de menopauze?

Dit is wat er precies speelt in uw lichaam. Of eigenlijk, wat er vanbinnen gestopt is met functioneren.

De huid verandert tijdens de overgang waarbij de eierstokken minder oestrogeen afgeven

Oestrogenen, en in het bijzonder 17β-estradiol, zijn bijzonder krachtige antioxidanten. Een disbalans veroorzaakt schade aan cellen, gelinkt aan oxidatieve stress (een onevenwichtigheid in vrije radicalen en antioxidanten) (1).

Waar komt dit op neer? Een vermindering van oestrogeen veroorzaakt een overmaat in vrije radicalen en laat dit nu de sleutel zijn tot het doorgronden van hoe de huid veroudert.

De huid is het eerste orgaan dat een impact ondervindt van een dalend oestrogeengehalte tijdens de menopauze.

Wat gebeurt er precies met de huidcellen en diens beschermende huidweefsels?

Door de afname van oestrogenen en de daaruit voorkomende toename van vrije radicalen gebeurt het volgende: het verandert verschillende typen cellen, de interactie tussen die cellen alsook de huidweefsellagen waarin die cellen evolueren. Dat laatste wordt ook wel de extracellulaire matrix genoemd.

Dit heeft zo zijn impact op de huid, en wel op deze manieren:

  • Een vermindering van de dikte en de barrièrefunctie van de keratinocyten (oppervlakkige cellen) die samen de epidermis vormen;
  • Een afname van dermale fibroblasten in de lederhuid, verantwoordelijk voor de productie van de extracellulaire matrix, en een daling van hun synthese (collageen);
  • Een activatie van enzymafbraak van de extracellulaire matrix, die met name van invloed is op elastine (metalloprotease-eiwitten) en collageen;
  • Vermindering van talgproductie;
  • Verminderde hydratatie van de huid;
  • Verandering van microcirculatie (bloedsomloop), wat leidt tot opvliegers en minder zuurstoftoevoer en voeding in de cellen;
  • Verandering in haardichtheid, met haarverlies tot gevolg;
  • Verschijning van cellulitis;
  • Trager herstel van littekenvorming.

30% van de eitwitstructuur gaat verloren tijdens vijf jaar in de menopauze (2)

Over het algemeen vermindert intrinsieke veroudering, of zogenaamde chronologische veroudering, de oestrogeenproductie. Dit resulteert meestal in fijne lijntjes, alsook een dunnere, meer fragiele en minder sterke huid. Dit proces gaat vrij snel en is doorgaans vijf jaar na de menopauze merkbaar, bij de afwezigheid van enige aanvullende behandelingen. Hierbij kan een verlies ontstaan van 30% van de proteïnestructuur van de huid (2).

Extrinsieke veroudering, als gevolg van UV-straling, luchtvervuiling en roken, kan ook bijdragen aan oxidatieve stress, wat resulteert in diepere lijnen en ouderdomsvlekjes.

Belangrijk om te onthouden

·     Vermindering van oestrogeen (een krachtig antioxidant) gedurende de menopauze versnelt het huidverouderingsproces.
·     Tijdens de menopauze wordt de huid: minder gehydrateerd, elastisch en stevig, fijne lijntjes verschijnen, de huid wordt dunner, fragieler en minder strak.

BRONNEN:


1. The role of estrogen in cutaneous ageing and repair.
Wilkinson HN, Hardman MJ.
Maturitas. 2017 Sep;103:60-6
2. Symptoms of menopause - global prevalence, physiology and implications.
Monteleone P, Mascagni G, Giannini A, Genazzani AR, Simoncini T.
Nat Rev Endocrinol. 2018 Apr;14(4):199-215.

go to top