OK

OK Cancel

Thank you

Close

Heb jij een overgevoelige huid? Ontdek hoe jij hier mee om kunt gaan

Een gevoelige huid kan al problemen met zich meebrengen, maar een overgevoelige huid vereist een heel specifieke verzorging. Maar wanneer is er sprake van een overgevoelige huid? Wij vertellen je over de symptomen van een overgevoelige huid en geven je een aantal tips om hier mee om te gaan.

Kenmerken van de zeer gevoelige huid

Je kan het beste ontdekken of jij een gevoelige huid hebt door je huid te controleren op de symptomen. Er zijn onzichtbare symptomen, zoals jeuk, tintelingen, plaatselijke warmte en een strakke huid. Er zijn ook zichtbare symptomen zoals een rode huid, vlekken in het gezicht of uitslag en onzuiverheden. De symptomen kunnen per persoon verschillen. Naast genetische factoren, kunnen ook omgevingsfactoren of reacties van de huid op bepaalde ingrediënten de symptomen veroorzaken. Deze oncomfortabele kenmerken duiden op een erg gevoelige huid. Je huid kan echt pijnlijk of geïrriteerd aanvoelen als jij een gevoelige huid hebt. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om pijn en irritaties te verlichten met een goede verzorging van je huid.

Blijf ik een gevoelige huid hebben?

Als je een gevoelige huid hebt, zul je er altijd rekening mee moeten houden, maar je hoeft niet altijd een gevoelige huid te hebben. Soms zijn de symptomen van een gevoelige huid tijdelijk, in de winter bijvoorbeeld. Daarnaast wordt de huid vaak ook minder gevoelig als we ouder worden. Merk je dat je huid gevoeliger is geworden? Dan kan het zijn dat je omgeving of levensstijl anders is geworden. Heb je stress op je werk? Of ben je verhuisd naar een een stad met een hogere luchtvervuiling? Dit kan zijn effect op je lichaam hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om je dieet in de gaten te houden. En natuurlijk hebben de zomerse hitte of de winterse kou ook een impact op jouw huidtype, ook als je een normale huid hebt. Als dat het geval is kan jij eenvoudig je verzorging aanpassen op de behoeftes van jouw huid in het seizoen.

Tips voor de verzorging van een gevoelige huid


Pas je verzorging aan op je huidtype
Zodra je wakker wordt, is het belangrijk om je huid goed schoon te maken. Harde scrubs zijn niet geschikt voor een gevoelige huid, dus overweeg bijvoorbeeld een reinigingsmelk, wat ervoor zorgt dat je huid schoon wordt zonder de natuurlijk oliën van de huid te verwijderen. Vermijd te warm water bij het wassen van je gezicht, aangezien dit kan leiden tot een irriterend gevoel van een gevoelige huid: lauwwarm water is het beste voor je huid. Daarnaast kan het gebruik van teveel verschillende producten juist zorgen voor verstopte poriën, wat weer kan leiden tot vlekjes en imperfecties. Vichy Aqualia Extrasensitive is speciaal ontwikkeld om je droge, gevoelige huid gehydrateerd te houden.

Pas op met veel verschillende of nieuwe producten
Een droge huid is vaak gevoelig voor bepaalde producten. Let dus goed op welke producten jij bij de verzorging van je huid gebruikt. Bovendien kan het aanbrengen van te veel verschillende producten de bovenste lagen van je huid beschadigen.
Dermatoloog Dr. Nina Roos adviseert om de verzorging van een gevoelige huid te stroomlijnen: “Hoe simpeler je huidverzorgingsroutine is, hoe beter – en probeer niet te abrupt van producten te veranderen dit kan een reactie op de huid juist uitlokken.”

Scrub je huid op het juiste moment
Bij gebruik van scrubs voor een gevoelige huid is het aan te raden om dit aan het einde van de dag te doen. Doordat de bovenste huidcellen van de epidermis worden verwijderd kan de huid extra gevoelig aanvoelen. Bovendien is een huid die net gescrubt is bij blootstelling aan zonlicht en UV-straling extra kwetsbaar.

Zorg voor een optimale hydratatie
Een goede hydratatie is van essentieel belang bij een optimale verzorging van je huid. Na het reinigen raadt Nina Roos aan om je bovenste huidcellen te verwennen met een hydraterende toner, voordat je je moisturizer aanbrengt. Vervolg met een rijkelijke spray van Vichy’s Gemineraliseerd Thermaal Water en eindig met een rijke, hydraterende nachtcrème. Dit is het recept voor een zacht babyhuidje in de ochtend! Let gedurende dag ook op je huid. Hoe beter deze gehydrateerd is, hoe beter deze in staat is om zichzelf te beschermen tegen externe factoren.

Smeer je huid goed in
De huidbarrière is bij een gevoelige huid over het algemeen zwakker, waardoor het vatbaarder is voor luchtvervuiling en UV-straling. Daarom is het goed om dagelijks een SPF-product te gebruiken, zodat blootstelling aan deze factoren minder gemakkelijk kan leiden tot schade aan de huid. Gebruik een dagcrème met SPF zoals Slow Age Fluide of gebruik een zonnebrandcrème bij je verzorgingsroutine in de zomer.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

go to top