OK

OK Cancel

Thank you

Close

Menopauze en collageenverlies: waarom verslapt mijn huid?

Je ziet er geen 20 meer uit en daar is niets mis mee, omdat je je nu veel beter voelt dan toen je 20 was: meer zelfvertrouwen, je hebt meer bereikt, je kent jezelf veel beter.

Menopauze en collageenverlies: waarom verslapt mijn huid?

30% van het collageenverlies vindt in de eerste 5 jaar van de menopauze plaats.

Maar inderdaad, je huid begint een beetje te verslappen in de menopauze. Voor je een chirurgische ingreep overweegt, kunnen heel wat niet-ingrijpende oplossingen je helpen.
Huidverslapping in de menopauze wordt veroorzaakt door snel collageenverlies in deze periode - zelfs 30% in de eerste 5 jaar en 2% in de volgende 20 jaar. Ja, je hebt tijd genoeg, maar in jouw plaats zouden we ons op het deel “de komende 20 jaar” focussen!


Andere gevolgen van collageenverlies voor je huid

Door de afname van collageen verliest de huid haar stevigheid en kunnen een dubbele kin en rimpels verschijnen. Je merkt dat de dynamische lach en de fronsrimpels blijven, het puntje van je neus zakt, de zone rond de ogen wordt hol en de poriën worden groter.
Leuk, niet?

Al deze klinische veranderingen bij vrouwen na de menopauze houden verband met huidverandering in de 3 lagen van de huid (epidermis, dermis en hypodermis). Atrofie, droge huid, verslappende vetkussentjes zijn de voornaamste tekenen van dit niet echt fijne, maar volledig normale proces.

Atrofie komt overeen met de sterke vermindering van de dikte van het huidweefsel. Alles wat leidt tot deze vermindering kan ook de communicatie en de uitwisseling van voedingsstoffen tussen de epidermis en de dermis aantasten. Dit maakt het moeilijker voor je huid om haar mechanische eigenschappen te behouden.
Zo kan je een progressieve daling van het hyaluronzuur in de dermis opmerken, droge en ruwe huid door een verminderde talgafscheiding, verlies van elasticiteit, verminderde capaciteit om het vocht te behouden, wat ook kan leiden tot verlies van stevigheid.

Tot slot, kan je gezicht er anders uitzien, een tikketje vermoeid misschien en het kan je zelfvertrouwen een deuk geven. Laten we dat dus voorkomen of minstens zo goed mogelijk afremmen door:

Wat moet je onthouden?

De reden waarom de huid in de menopauze verslapt is, vooral door een snel collageenverlies dat bijgevolg andere veranderingen veroorzaakt.
Het goede nieuws is dat je er nog heel veel aan kunt doen, zoals:

  • een dagelijkse huidverzorgingsroutine aannemen die je dagelijks kan volgen of
  • overschakelen op een evenwichtig dieet.
Raadpleeg je dermatoloog voor de routine.

go to top