OK

OK Cancel

Thank you

Close

Menopauze: Wat zijn de meest voorkomende symptomen van huidverandering?

De komst van de menopauze gaat gepaard met verschillende veranderingen in je lichaam, geest en huid. Het is het begin van een nieuwe periode in je leven.

Menopauze: Wat zijn de meest voorkomende symptomen van huidverandering?

Hoewel die ongemakkelijk kan lijken, helpt het als je weet wat er gaande is om erdoor te geraken en er sterker uit te komen. In onderstaand artikel legt onze experte Karolin Koniac de verschillende veranderingen uit die je zal voelen en zien op je huid, zoals verlies van elasticiteit, en ze legt uit waarom deze veranderingen plaatsvinden. Je zal misschien niet al deze symptomen ondervinden, omdat de menopauze een zeer persoonlijk traject is, maar aangezien elke vrouw erdoor moet, zijn wij er om te helpen.

Verschillende symptomen van de menopauze op je huid

De menopauze is een complex proces. Ze kan belangrijke veranderingen veroorzaken aan je lichaam, huid en haar. Wij vinden dat je daar op voorbereid moet zijn!

Ten eerste moet je weten dat de menopauze gepaard gaat met een verminderende eierstokwerking, die de hormonen ontregelt, wat de natuurlijke biologische processen van de huid verstoort. Tragere celvernieuwing, verstoorde regeneratie, minder collageenproductie en dehydratatie van de huid leiden tot zichtbare veranderingen op je gezicht. Frustrerend, maar niet onomkeerbaar!

De symptomen op je huid verschillen, afhankelijk van de fase van de menopauze, maar de constante is het tekort aan hydratatie.

De eerste symptomen zijn vaak te wijten aan veranderende hormoonniveaus :

  • Droge huid - je ziet dat de huid ruw is, soms jeukt en een doffe teint heeft.
  • Dunnere huid - er zijn meer zichtbare rimpels, vooral rond de ogen en de mond en wonden genezen trager.
  • Gevoeligere huid - je huid is vaak geïrriteerd, rood, met een branderig gevoel en je moet je huidverzorging voorzichtiger kiezen.
  • Bestaande acne-gerelateerde huidproblemen kunnen verergeren of opnieuw opflakkeren door lagere gehaltes van vrouwelijke hormonen.
  • Tekenen van schade door de zon zoals ouderdomsvlekjes - je zal waarschijnlijk de gevolgen merken van overmatige blootstelling aan de zon zonder bescherming van de voorgaande jaren.
  • Verslapte huid - aangezien het collageen vermindert, begint de huid haar stevigheid te verliezen.
  • Sneller kneuzingen - veroorzaakt door geleidelijk dunner wordende huid, door het verlies van collageen, glycosaminoglycanen (GAG’s) en water.
  • De gezichtsbeharing neemt toe en de haardensiteit op de hoofdhuid neemt af - je merkt ongewenste dons op de bovenlip, langs de kaak en op de kin, terwijl het haar op de hoofdhuid dunner wordt, soms met een terugtrekkende haarlijn.

Wat moet je onthouden over symptomen van de menopauze op je huid?

De veranderingen in je lichaam hebben een impact op je huid, omdat ze het meest zichtbare orgaan is, maar ze is ook het gemakkelijkste te herstellen en te beschermen, omdat we het direct en lokaal kunnen behandelen. Daarom is het nu nog belangrijker welke huidverzorging je gebruikt.

go to top