OK

OK Cancel

Thank you

Close

Natuurlijke cosmetica: geschikter voor de gevoelige huid?

In de cosmeticabranche is het zonder twijfel één van de meest besproken onderwerpen: natuurlijke cosmetica. Maar is het echt zo eenvoudig als “natuurlijk = goed” en “synthetisch = slecht”, met name als we kijken naar een gevoelige huid? Wij onderzoeken de feiten!

Is natuurlijke cosmetica de heilige graal voor de verzorging van een gevoelige huid?

Door onder andere de globalisatie worden we ons bewuster van waar de ingrediënten in onze huidverzorgingsproducten vandaan komen en maken we ons meer zorgen om welke ingrediënten het daadwerkelijk gaat. Recente ontwikkelingen in de huidverzorgingsindustrie hebben geleid tot een hype in volledig natuurlijke (all-natural) cosmetica, maar is dit ook een antwoord op onze gevoelige huidproblemen?

Formules in huidverzorgingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten kunnen zeker goed zijn voor een gevoelige huid, maar het is belangrijk om te weten dat niet alle ‘all-natural’ producten per sé goed zijn voor je huid. Net zoals pittig eten voor een negatieve reactie kan zorgen, kunnen bepaalde essentiële oliën roodheid of irritatie bezorgen bij een gevoelige huid.

Een voorbeeld hiervoor is het ingrediënt Capsicum (geslacht van o.a. de paprika en Spaanse pepers). Hoewel het een volledig natuurlijk ingrediënt is staat het bekend om zijn irriterende werking, waardoor het gebruikt wordt als basis van verschillende testen bij gevoelige huidverzorging. Tea tree olie wordt vaak gebruikt tegen vlekvorming op de huid, maar kan ook voor reacties zorgen bij een gevoelige huid. Daarentegen zijn veel natuurlijke ingrediënten  bijvoorbeeld bekend vanwege hun verzachtende werking, wat ze ideaal maakt voor de gevoelige huid. Voorbeelden hiervan zijn shea butter wat de huid helpt hydrateren en voeden en olijfolie wat wordt geprezen als een natuurlijke reiniger en make-up remover.

Dus kunstmatige cosmetica zijn slecht?

Producten met toegevoegde geurstoffen of parfum kunnen voor problemen zorgen bij een droge, gevoelige huid. Daarentegen betekent het niet dat alle synthetische geurstoffen slecht zijn voor uw huid. Met een zeer gevoelige huid moet oppassen voor producten die kleurstoffen en parfum bevatten. Daarnaast is het goed om te weten dat alle Vichy producten, ongeacht of ze wel of geen geurstoffen bevatten, hypoallergeen zijn. Dat betekent dat ze zo geformuleerd zijn en zijn getest om zo min mogelijk irritatie op te wekken bij een gevoelige huid.

Als je kijkt op het etiket aan de achterkant van je huidverzorgingsproducten, probeer er dan eens achter te komen wat de actieve ingrediënten zijn. Dit zijn de componenten – zowel natuurlijk als synthetisch – die ervoor zorgen dat het product doet waarvoor het bedoeld is, zoals verzachting, hydratering of perfectionering. Veel voorkomende actieve ingrediënten zijn Salicylzuur, Vitamine C en E, of Petrolatum (vaseline). Sprekend over actieve ingrediënten, Vichy Aqualia Extrasensitive bevat het Gemineraliseerde Thermaal Water van Vichy wat helpt de huid kalmeren en daarnaast  Hyaluronzuur dat in staat is water in te sluiten voor een langere hydratatie van de huid. Daarnaast bevat het geen parabenen, conserveringsmiddelen en kleurstoffen.

De moraal van het verhaal? Onze huid kan reageren op verschillende ingrediënten, zowel natuurlijk als synthetisch. Daarom is het de moeite waard om exact te checken wat er precies in je huidverzorgingsproducten zit.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De oplossing van Vichy

go to top