OK

OK Cancel

Thank you

Close

Niet-comedogene make-up voor de onzuivere huid

Niet-comedogene make-up versus verstopte poriën

Comedogeen komt van het woord "comedonen” en betekent letterlijk de neiging van een stof of product om talgklieren te verstoppen. Comedogene stoffen kunnen acné, puistjes of andereonzuiverheden veroorzaken. Het is iets wat vaak voorkomt bij mensen met een huid die gevoelig is voor acné. Comedonen worden ook wel mee-eters genoemd. Er zijn twee soorten comedonen: open en gesloten comedonen. In gesloten comedonen, oftewel puistjes, groeit talg onder het huidoppervlak waardoor er een witte bult ontstaat. In open comedonen, of mee-eters, bereikt talg het huidoppervlak en wordt dit bij blootstelling aan zuurstof zwart. Acné is een combinatie van puistjes, mee-eters, bacteriën en dode huid.

Niet-comedogene make-up voor de gevoelige huid met neiging tot acné

Het is lastig om te zeggen welke ingrediënten comedogeen zijn, omdat het ook te maken heeft met iemands huidtype en hoe de huid reageert op een bepaald ingrediënt. Wanneer een make-up product een "niet-comedogeen" etiket heeft, betekent dit dat deze make-up ingrediënten bevat die poriën niet verstoppen. Deze producten zijn klinisch getest om het "niet-comedogene" etiket te verkrijgen.  Mensen die vatbaar zijn voor acné of die een gevoelige huid hebben, mogen alleen niet-comedogene make-up gebruiken. Heb jij veel last van acné en zoek je hiervoor naar een oplossing? Ga dan op zoek naar reinigingsproducten of vraag om advies bij je huisarts of dermatoloog. Niet-comedogene make-up is namelijk geen product om acné te behandelen.

Om een vlekkerige huid te behandelen, is het essentieel om de huid goed te reinigen voordat je gaat slapen. Scrub de huid goed en verzorg de huid met producten die speciaal zijn samengesteld voor een acné-gevoelige huid. Bovendien is het voor mensen met acné goed om een vochtinbrengende crème te kiezen die olievrij is en een dunne textuur heeft. Het moet namelijk snel door de huid worden geabsorbeerd bij het aanbrengen. Verder moet het water bindende en kalmerende ingrediënten bevatten, zoals hyaluronzuur en glycerine. Je reinigingsmiddel zou zich moeten richten op het reinigen van de poriën, zodat overtollige talg en oliën worden verwijderd. Hiervoor moet je op zoek gaan naar ingrediënten als salicylzuur en glycolzuur.

Dit helpt namelijk acné onder controle te houden. Kies tenslotte voor een niet-comedogene zonnebrandcrème, die niet vettig is en gemakkelijk geabsorbeerd wordt door de huid.

Advies van de dermatoloog

Onze expert Dr. Philippe Deshayes ontvangt dagelijks patiënten die ervan dromen dat hun huidproblemen meteen verdwijnen. “Het kan een tijdje duren voordat verzorgingsproducten hun effect gaan krijgen. Daarom adviseer ik veel vrouwen en meisjes om een niet-comedogene make-up te gebruiken. Zo kunnen zij direct hun onzuiverheden of huidproblemen camoufleren. In de tussentijd kan de behandeling het probleem aanpakken.” Let hierbij wel op: gebruik niet teveel make-up, ga voor een natuurlijk effect.


Geschikte producten

Niet elke foundation is geschikt voor puistjes. Waar moet je op letten? « Het belangrijkste voor ons als dermatologen is een veilige productsamenstelling. De symptomen mogen niet verergeren. Bij acné moet defoundation bijvoorbeeld geschikt zijn voor de vette huid. Kies een niet-comedogeen, hypoallergeen product dat geschikt is voor de gevoelige huid. Daarnaast moet een corrigerende make-up met een hoogwaardige dekking altijd gepaard gaan met het uitsmeergemak van een foundation.


De kunst van het gezichtsbedrog

Pascale, professionele visagisten gebruiken ook corrigerende foundations. Dit doen zij omdat ze goede resultaten bieden qua camouflage en toch discreet zijn. Bij het aanbrengen van dit soort make-up moet het product altijd goed voorverwarmd worden op de rug van de hand om het perfect uit te kunnen smeren. Dep het vervolgens met de vinger, een sponsje of een kwastje op het gezicht. »

Wat is de beste techniek om een puistje te camoufleren? « Bij een opstaande oneffenheid (zoals een puistje of een litteken) begin je met het aanstippen van het te camoufleren deel, van daaruit werk je het product naar buiten uit.

Licht of donker, hoe kies je een foundation?

Gebruik twee tinten en breng de lichtste aan op de dieperliggende delen en de donkere tint op de uitstekende delen. Het resultaat moet mat zijn, zodat een vlak optisch effect gecreëerd wordt.

Schone kwasten en sponsjes

Was voor en na het opmaken de handen zorgvuldig en maak meteen het sponsje of de zeep schoon als deze zijn gebruikt. Een druppeltje shampoo is goed voor het behoud van de kwasten en houdt de textuur heel. Laat je sponsjes en kwasten altijd goed drogen.

Laat onzuiverheden en acné je dag niet vergallen. Gebruik een niet-comedogene make-up, zodat je jouwhuidproblemen niet verergert en maak gebruik van een goede camouflerende foundation op de dagen dat jouw huid het wel kan gebruiken.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top