OK

OK Cancel

Thank you

Close

Stopt endometriose als de menopauze start?

Wat is het verband tussen endometriose en menopauze? Stopt endometriose na de menopauze? Het is moeilijk te voorspellen of endometriose stopt wanneer u in de menopauze zit.

Stopt endometriose als de menopauze start?

Wat is endometriose?

Laat ons eerst definiëren wat endometriose is en onderzoeken hoe en waarom het voorkomt.

Endometriose is een goedaardige gynaecologische aandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van endometriumweefsel (baarmoederslijmvlies) aan de buitenkant van de baarmoeder en het myometrium (peritoneum, bekken, eierstokken, spijsverteringsstelsel).

Het is gelinkt aan de reflux van menstruatiebloed door de eileiders in de buikholte (waar de maag, darmen en lever zich bevinden). Endometriose komt voor bij ongeveer 1 op 10 vrouwen, met meestal verlammende menstruatiekrampen, gastro-intestinale problemen en pijn tijdens de seks tot gevolg. 

Omdat deze aandoening reageert op de hormonen die uw menstruatiecyclus regelen, wordt ervan uitgegaan dat endometriose na de menopauze stopt. Maar is dit wel zo?


Stopt endometriose na het beginnen van de menopauze?

De symptomen van endometriose zijn het meest zorgwekkend tijdens de vruchtbare jaren van de vrouw. Wanneer u in de menopauze zit, produceren de eierstokken minder oestrogeen waardoor de symptomen natuurlijk kunnen afnemen.

U kan stellen dat de endometrioseletsels op dat moment ‘gaan slapen’ door de afwezigheid van hormonale afscheiding. Anderzijds kan een hormonale behandeling de endometriose ‘wekken’ en de terugkeer van bekkenpijnen en/of bloedingen aanwakkeren. 

We moeten dus concluderen dat het stoppen van endometriose in de menopauze individueel te bekijken is. Elk lichaam is en reageert anders. Want hoewel de symptomen doorgaans afnemen, is het niet zeker dat endometriose stopt als de menopauze begint.

Wat moet u onthouden over endometriose en menopauze?

● Endometriose na de menopauze is mogelijk. Het begin van de menopauze impliceert niet noodzakelijk het einde van de endometriose symptomen.
● Hormonale behandelingen kunnen de terugkeer van pijnen en bloedingen stimuleren. 
● Leef uw leven ten volle en hou u vast aan ‘het wordt alsmaar beter’-signalen. 

BRONNEN:


1. Bulun SE. Endometriosis. N Engl J Med 2009;360:268–279.

go to top