OK

OK Cancel

Thank you

Close

Tips om de hele dag fris te blijven, zonder kleding te beschadigen

 • favoriet

Beschadigt uw deodorant uw kleding? Geeft hij lelijke vlekken en maakt hij de stof bij de oksels hard, zo erg zelfs dat u uw lievelingskleding wel weg kunt gooien? Vichy expert Pascale Mora en stomerijdeskundige Nathalie Fargeaud-Felber leggen uit hoe dit komt, en hoe het opgelost kan worden

Weg met vieze geurtjes!

U wilt niet dat u minder aantrekkelijk wordt door vervelende geurtjes of dat de lucht om u heen uw stress verraadt, en dat is heel normaal! Weet dat er meerdere manieren zijn om fris te blijven. Anti-transpirant of deodorant... Om te weten wat voor u het beste werkt, is het belangrijk om te weten hoe ze zijn samengesteld.

Onze vijand: transpiratie, alhoewel…

Transpiratie is niet per se het belangrijkste probleem. Per slot van rekening worden baby's ook geboren met miljoenen zweetklieren, maar daar heeft niemand problemen mee! Het is in werkelijkheid de ontbinding van de transpiratie onder invloed van de bacteriën die van nature aanwezig zijn op de huid, die de onaangename geur veroorzaken, vooral tijdens de puberteit, als de transpiratie rijk is aan vetten. Dus, transpiratie in combinatie met bacteriën, dat zorgt voor geuroverlast.

Dit is op twee manieren op te lossen: door de transpiratie te blokkeren of door de bacteriën te elimineren. Kiest u voor de eerste oplossing, dan heeft u een product nodig uit de categorie anti-transpiranten. Hun actieve bestanddelen zetten uit bij contact met de huid, sluiten de zweetklieren af en houden de transpiratie tegen. Ze neutraliseren ook de bacteriën om nare geurtjes tegen te gaan. Deodorants schakelen alleen de bacteriën uit. Kies deze oplossing als u alleen de geur tegen wilt gaan, of kies een anti-transpirant als u ook het vocht tegen wilt houden. Als u een gevoelige huid heeft, zijn er ook veel producten die speciaal ontwikkeld zijn om huidirritatie te kalmeren en te voorkomen.

Kleding als nieuw

Als u eenmaal de voor u geschikte oplossing heeft gevonden, is het belangrijk dat deze ook geschikt is voor uw kleding. Pascale Mora legt uit: « Wij denken dat de witte strepen ontstaan wanneer de anti-transpiranten zich mengen met de mineraalzouten van het zweet. De gele strepen worden echter veroorzaakt door de vetsubstanties in het zweet en de producten zelf. Wanneer weefsel hard wordt, komt dat door de verankering van restjes in het textiel, door veelvuldig strijken. Kies daarom een anti-transpirant die uw kleding respecteert.

Stomen als laatste redmiddel

Ok, maar wat als het al te laat is? Wij vroegen mevrouw Fargeaud-Felber, van de bekende Parijse stomerij « Parfait Élève de Pouyanne », wat je het beste kunt doen om verkleurde kleding te herstellen. Eerst het slechte nieuws: « Als de kleding al gewassen is met warm water, is er niks meer aan een gele vlek te doen. Het warme water heeft dan de vlek gefixeerd. » Is de kleding nog niet gewassen, wrijf de stof dan bij de oksels in met gewone zeep en was de kleding met koud water. « Witte strepen op donkere kleding kunnen worden gedept met waterstofperoxide of blanke azijn. Ga niet wrijven, want dan gaan de vezels stuk en slijt de kleding. »

De oplossing van Vichy

 • Deodorant crème 24 uur - Gevoelige of geëpileerde huid | Vichy
 • Meest gelezen

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Expert talk

  Is er een verband tussen zuivel en acné?

  Kan het zijn dat de melk die jij bij het ontbijt drinkt je acné veroorzaakt? We onderzoeken het complexe verband tussen zuivelproducten en acné en de effecten die het kan hebben op de huid.

  Heb jij je wel eens afgevraagd of zuivel jouw acné veroorzaakt? Volgens wetenschappers zou dit weleens kunnen kloppen. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen zuivel en acné. Maar voordat jij direct alle melk, kaas en andere zuivelproducten vermijdt, zou je het een en ander moeten weten van het effect op je huid en hoe je acné kunt voorkomen.

  Lees het artikel

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Expert talk

  Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

  Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen  of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

  Lees het artikel

  go to top