OK

OK Cancel

Thank you

Close

JE PROFESSIONELE 
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE

START NU

Skin ageing algorithm background

Wat is acne en hoe ontstaat het?

Van een puistje dat ontstaat doordat de porie verstopt raakt door overmatige talgproductie tot aan de ernstigere vormen van acné, zoals acné vulgaris of acné conglobata. De acnéhuid komt zowel bij mannen, vrouwen als pubers voor. Acné is de medische term voor (jeugd)puistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit, in meer of mindere mate last van acné.

Hoe ontstaat acné?

Acné is een veelvoorkomend probleem bij jongeren, maar ook bij volwassen mensen. Bij acné kunnen de talgklieren verstopt raken, meestal doordat er teveel talg aangemaakt wordt. Maar de poriën kunnen ook verstopt raken door vuil, dode huidcellen of oliën. Als er teveel talg wordt afgescheiden en het talg zich ophoopt in de porie ontstaan er puistjes en mee-eters. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). Bacteriën in de verstopte talgklier kunnen er voor zorgen dat de poriën gaan ontsteken en uiteindelijk open scheuren of spatten. Het vuil en de irriterende stoffen die vrijkomen kunnen vervolgens andere poriën verstoppen waardoor er nieuwe puistjes en pukkels ontstaan.

Wanneer komt acné voor?

Meestal komt acné dus voor tijdens de puberteit. De talgklieren (poriën) worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Tijdens deze periode begint het lichaam hormonen aan te maken zoals androgeen, waarvan testosteron het bekendst is. Omdat het gaat over een mannelijk hormoon, is het ook niet verwonderlijk dat jongens en mannen vaker of meer last hebben van acné. Maar ook meisjes en vrouwen kunnen erg veel last hebben van acné, vaak komt dat door hormonale schommelingen, bijvoorbeeld bij de menstruatie. Maar acné kan ook ontstaan wanneer je grote poriën in je gezicht hebt die gemakkelijk verstopt kunnen raken door huidcellen, talg of vuil, zoals make-up resten. Naast deze factoren kan stress ook een rol spelen bij het verergeren van acné.

Wat zijn de gevolgen van acné?

De diagnose acné wordt gesteld als we mee-eters, rode pukkels (papels) en puistjes (pustels) zien. Als het een hevige ontsteking is, ontstaan onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke acné-littekens in het gezicht kunnen achterlaten. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand. Hevige ontstekingen kunnen je huid dus erg ontsieren en door aan de puistjes te zitten, vererger je de boel alleen maar. Door puistjes uit te knijpen verspreid je de bacteriën en door aan de ontstekingen te zitten komt het vuil van je vingers ook op je gezicht terecht. Het is dus het best om er zoveel mogelijk vanaf te blijven. 


Verder is uit onderzoek gebleken dat bij mensen met een acnéhuid hun gedrag en emoties worden bepaald door de kwaliteit van hun huid. Gevoelens van onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen en zich onaantrekkelijk voelen, beïnvloeden de kwaliteit van leven op een negatieve manier van mensen die last hebben van deze acné.

Acné is een verzamelnaam van aandoeningen

De meest bekende vorm van acné is acné vulgaris, dit is de meest voorkomende vorm van acné en veroorzaakt jeugdpuistjes waar je in je puberteit veel last van hebt. Maar er zijn nog een aantal andere veelvoorkomende vormen van acné.

Acné Conglobata: dit is een vorm van acné die meer bij mannen voorkomt en zich bevindt op de rug, schouders of in de hals. De ontstekingen zijn heftiger dan bij acné vulgaris en kunnen lelijke littekens veroorzaken.

Acné excoriee: Deze vorm van acné staat ook wel bekend als krab-acné en ontstaat wanneer je veel aan puistjes en mee-eters krabt.

Acné tarda: Deze aandoening lijkt veel op acné vulgaris, maar komt juist voor op latere leeftijd. 


Verder zijn er ook vormen van acné die kunnen ontstaan door het gebruik van cosmetica of door warmte, stress of wrijving van de huid (acné mechanica).

Mythes over acné

Acné is een aandoening waar nogal wat mythes over zijn. We sommen er een aantal voor je op en onderscheiden feit van fictie.

Van ongezond eten krijg je acné
Niet waar. Veel mensen denken dat fast food, chocolade, varkensvlees en mayonaise boosdoeners zijn achter de puistjes op hun gezicht. Maar daar is geen eenduidig bewijs voor.

Als ik de pil neem kan mijn acné verminderen of weggaan
Waar. Dokters willen jonge vrouwen die last hebben van acné wel eens aanraden om de pil te slikken. De pil bevat namelijk hormonen die de aanmaak van talg vermindert. Alleen niet elke pil is hiervoor geschikt.

Je krijgt acné als je huid niet schoon is
Niet waar. Sterker nog, als jij teveel reinigt wordt je huid droog. Dit is een reden voor je talgklieren om nog meer talg te produceren om dit te compenseren.  Als je heel vaak je gezicht wast kan dit dus juist leiden tot acné.

Je kunt een puistje behandelen met tandpasta
Niet waar. Door de tandpasta droogt je huid uit en dat kan acné ook verergeren.

Door roken kan acné verergeren
Waar. Er bestaat een verband tussen roken en acné. Het schijnt zelfs dat het aantal sigaretten in verband te brengen zijn met de ernst van de acné.

Behandeling van de acnéhuid

Milde vormen van acné, zoals acné vulgaris, zijn te behandelen met verzorgingsproducten die geschikt zijn voor het vette huidtype. Deze kunnen de kwaliteit van de huid verbeteren. Het is ook mogelijk om acné te behandelen met medicijnen. Benzoylperoxide is een middel dat veelgebruikt wordt tegen puistjes en is zonder recept te verkrijgen bij de drogist. Voor hevige vormen van acné zijn er ook zwaardere medicijnen, zoals bijvoorbeeld roaccutane, echter zijn de bijwerkingen vaak ook heftiger naarmate het medicijn zwaarder wordt. Heb je veel last van acné of zit je niet lekker in je vel door acné? Maak dan een afspraak bij de huisarts of dermatoloog voor de beste aanpak van jouw probleem.

Het verzorgen van de huid met acné

Een acnéhuid is erg gevoelig en kan snel reageren op verzorgingsproducten die te agressief zijn voor de huid. De producten van Normaderm zijn ontwikkeld om doeltreffendheid te combineren met een hoge tolerantie, zodat deze ook geschikt is voor de gevoelige huid. Deze anti-onzuiverheden focust zich op alle kenmerken van de huid met een neiging tot acné, zoals puistjes, mee-eters, verwijde poriën, roodheid, een glimmende huid en een onregelmatige teint. Reiniging van de huid is voor ieder huidtype belangrijk maar zeker voor de acnéhuid. Wanneer vuil op de huid achterblijft, is de kans op het verstopping van de poriën groter met puistjes en ontstekingen tot gevolg.


Zorg er ook voor dat je een goede zonnebrand gebruikt met een lichte textuur. Door blootstelling aan de zon, zullen de talgklieren namelijk geneigd zijn meer talg aan te maken. Een goede zonbescherming, zoals Dry Touch SPF 50 van Ideal Soleil, kan helpen om dit probleem te voorkomen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top