Wat is collageen?

Collageen is het belangrijkste eiwit in ons lichaam en het is overal: in je botten, in je buik, in je tanden, in je spieren. Door collageen heb je bijvoorbeeld een stevige huid. Het wordt elke dag door het lichaam geproduceerd. Maar de productie vertraagt naarmate je ouder wordt en dus verslapt je huid ook.

Wat is collageen en wat doet het?

Collageen vormt (samen met water) het grootste deel van je huid en het is het belangrijkste eiwit dat daar in zit. Collageen alleen is verantwoordelijk voor tussen 80% tot 90% van het gewicht van de huid, als je water uitsluit. Het lijkt door de microscoop op een drievoudige helix -een spiraalvormige structuur-, gemaakt van drie ketens van een honderdtal aminozuren. Je verliest per jaar 1% van de collageen en dus de stevigheid in je huid.

Collageen maakt onze huid stevig

De naam komt van het Griekse woord kólla, wat lijm betekent. Dit is een verwijzing naar collageen type I en type III, die samen verbonden zijn in de huid. Net zoals het door het lichaam wordt gebruikt bij het opbouwen van spieren, geeft collageen onze huid veerkracht en stevigheid. Vanaf eind twintig, begin dertig begint je huid ongeveer 1% collageen per jaar te verliezen. Op je tachtigste produceert je huid dus 75% minder collageen dan op je twintigste. De huid van ouderen is zoals bekend dan ook slapper dan die van jongere mensen.

Wat is het verschil tussen hyaluronzuur en collageen?

Zowel hyaluronzuur als het meer bekende collageen komen van nature voor in uw lichaam. Het zijn dus beide lichaamseigen stoffen. Maar welke taak hebben deze stoffen dan exact? Collageen is een eiwit dat veelvuldig voorkomt in uw lichaam en instaat voor stevigheid, elasticiteit en veerkracht. Hyaluronzuur ondersteunt het collageen en zorgt tevens voor een natuurlijke hydratatie van binnenuit. Helaas neemt zowel de hoeveelheid collageen als de hoeveelheid hyaluronzuur in uw lichaam af eens tram 3 in zicht komt.Het is dan ook aangewezen om vanaf halverwege uw twintiger jaren uw huid te ondersteunen in haar strijd tegen veroudering. En die steun biedt u best door hyaluronzuur toe te voegen aan uw dagelijkse verzorgingsroutine.

Collageen en Vichy: Liftactiv

Je zult collageen niet terugvinden bij de ingrediëntenlijst van je vochtinbrengende crèmes. Dit komt simpelweg door het feit dat het qua omvang groter is dan de poriën in je huid en dus kan collageen niet worden opgenomen. Als ingrediënt is het echter ook niet nodig om een positieve invloed te hebben op de huid: er zijn meerdere andere ingrediënten die de collageen in je huid helpen en sterker maken. Zo zijn er de zogeheten peptiden, actieve stoffen die samenwerken om de synthese van collageen te stimuleren en de afname ervan stoppen. De actieve ingrediënten in LiftActiv van Vichy hebben aangetoond dat hun gecombineerde werking op collageen resulteert in een toename van de stevigheid van de huid, een vermindering van fijne lijntjes en rimpels rond de ogen, op het voorhoofd en bij de nasolabiale plooi (de plooien tussen neus en lippen). Kleine veranderingen zoals de aanwezigheid van peptiden kunnen er mede voor zorgen dat de collageenfabriek van je huid langer op volledige capaciteit blijft werken.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

De redactie

De oplossing van Vichy

LIFTACTIV

Collagen Specialist Nacht

Nachtcrème - Default

Samengesteld uit verstevigende Peptiden, verhelderende Vitamine Cg + en Resveratrol

Meest gelezen

Niet-comedogene make-up voor de onzuivere huid

Niet-comedogene make-up is speciaal ontworpen om de poriën niet te verstoppen en is ideaal voor mensen met een onzuivere of gevoelige huid. Lees hier wat het voordeel is van niet-comedogene make-up en ontdek het verschil met gewone make-up.

Meer info

Superfoods: 10 gezonde groente voor je huid

Superfoods zijn enorm populair en daarom maken veel voedselproducenten gretig gebruik van deze term. Maar veel van deze superfoods hebben wij allang op ons bord liggen. Denk bijvoorbeeld aan havermout of groenten. Eigenlijk zijn alle soorten voeding die boordevol voedingsstoffen en vitamines zitten superfoods. Er zijn een aantal soorten groenten die bijzonder goede stoffen bevatten die goed zijn voor de huid. Lees hier onze top 10 van gezonde groenten en ontdek welke groentes jij aan je dieet moet toevoegen om je lichaam gezond te houden en je huid van binnenuit te voeden.

Meer info