OK

OK Cancel

Thank you

Close

JE PROFESSIONELE 
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE

START NU

Skin ageing algorithm background

Wat is de oorzaak van een slappe huid en wat kun je hieraan doen?

Naarmate we ouder worden krijgen we er allemaal mee te maken: een slapper wordende huid. Dit geldt zowel voor het gezicht als voor de rest van het lichaam. In de loop der jaren neemt de elasticiteit van de huid af waarmee het natuurlijke verouderingsproces van de huid zijn intrede doet. Hoe snel dit proces verloopt is afhankelijk van genetische factoren (20%) en daarnaast zijn andere factoren in je levensstijl (80%) en externe factoren bepalend voor de mate van veroudering en verslapping van je huid. Er zijn tal van behandelingen om de huid te verstevigen, maar er zijn ook een aantal oorzaken die jij kunt wegnemen om een slappe huid tegen te gaan.

Een slappe huid: veroorzaakt door minder collageen en externe factoren

Een gezonde, stevige huid bevat collageen en elastine. Collageen is een vezel die zorgt voor versteviging van het bindweefsel in onze huid. Elastine is ook een bindweefsel, alleen zorgt elastine ervoor dat je huid weer zijn oorspronkelijke vorm terug krijgt nadat deze is uitgerekt of vervormd. Naarmate je ouder wordt neemt de hoeveelheid collageen en elastine in je lichaam af en daarmee worden het bindweefsel en de spieren slapper. Dit zorgt voor verslapping van de huid en het ontstaan van rimpels. Rondom je 25e levensjaar treedt deze natuurlijke verandering op; je huid breekt meer collageenvezels af dan dat het aanmaakt. Er zijn ingrepen en natuurlijke behandelingen die dit proces kunnen vertragen, maar er zijn ook veel factoren die een negatieve invloed hebben op dit proces. We noemen de grootste factoren die van invloed zijn op een slappe huid en geven je tips om hier iets tegen te doen om een gezonde, stevige huid te behouden.

1. Een stevige huid behouden met voeding

Gezonde voeding is één van de beste manieren om de huid strak en stevig te houden. Er zijn bestanddelen zoals selenium die kunnen helpen de huid elastisch te houden. Dit spoorelement bevindt zich in voedingsmiddelen zoals vis, noten, schaaldieren en graanproducten. Daarnaast is uiteraard belangrijk om voldoende soorten vitamine binnen te krijgen. Vitamine A (lever, vis, melkproducten), vitamine C (citrusvruchten) en vitamine E (noten en zaden) dragen bij aan een gezond uitziende en stevige huid. Heb je veel last van stress dan is het ook aan te raden om vitamine B (brood, bonen) tot je te nemen. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk (geraffineerde) suikers in je voeding. Bepaalde suikers kunnen als het ware blijven plakken aan eiwitten, zoals het collageen wat je huid elastisch huid en deze daarmee beschadigen en in hun functie verstoren. Hierdoor kan de huid uiteindelijk slapper worden waardoor er eerder rimpels kunnen ontstaan. Deze reactie tussen suikers en eiwitten noemt men ook wel glycatie. Naast gezond eten is voldoende drinken ook erg belangrijk. Minimaal 2 liter water per dag draagt bij aan een goede en gezonde hydratatie van de huid, zodat deze soepel blijft.

2. UV-straling

Zoals we al eerder noemden is de afbraak van collageen een belangrijke oorzaak voor een slappe huid. UV-straling draagt niet alleen bij aan de afbraak van collageen, het remt ook de aanmaak van nieuwe collageen in de huid af. Let dus altijd op in de zon en smeer je regelmatig in om de huid strakker te houden en de afbreuk van collageen tot een minimum te beperken. Gebruik dus altijd goede zonbescherming producten om je huid tegen UVB- en UVA-stralen te beschermen.

3. Roken

We weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid. Wat veel mensen niet weten is dat de rook van sigaretten een zeer negatief effect heeft op de huid. De giftige stoffen in sigarettenrook hebben onder andere de volgende effecten: dunner wordende en slappe huid van het gezicht, toename van rimpels op het voorhoofd, couperose, gele teint, mee-eters en kaalheid. Naast stoppen met roken, kan jij ook de rokershuid een speciale behandeling geven om de huid strakker te houden en een grauwe teint tegen te gaan. Dit kan je bijvoorbeeld doen door jezelf een detox behandeling te geven of door behandelingen bij een dermatoloog of arts te ondergaan, zoals een chemische peeling of microdermabrasie. Maar wil jij je huid blijvend strakker en steviger houden, dan zou je toch moeten overwegen om ook echt te stoppen.

4. Beweging

Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op je lichaam en daarmee ook de conditie van je huid. Voldoende lichaamsbeweging bevordert de sterkte en stevigheid van onze spieren, wat een positief effect heeft op onze huid. Getrainde spieren geven onze huid meer ondersteuning, waardoor de huid strakker om ons lichaam zit gespannen. Bovendien blijf je vaak beter op gewicht als je regelmatig sport. Daardoor zul je waarschijnlijk minder last hebben van grote gewichtsschommelingen, wat ook een slappe huid kan veroorzaken.

Daarnaast zorgt zweten ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en neemt de bloedtoevoer naar de huid toe, waardoor de zweetklieren beter gaan werken en je meer afvalstoffen kwijtraakt. Al met al is het een hele natuurlijke manier om je huid in zijn geheel gezond en strakker te houden.

5. Stress

Als je te maken hebt met veel stress heeft dit vaak zichtbaar invloed op je huid en versnelt dit de dagelijkse huidveroudering. De huid kan er dof uit gaan zien en door stresshormonen wordt er extra talg aangemaakt wat kan leiden tot pukkels en mee-eters. Ook kan stress zorgen voor een verslechterde nachtrust, wat direct zichtbaar is op je gezichtshuid. Je huid krijgt door onvoldoende slaap te weinig tijd om zich te herstellen, wat leidt tot een droge en slapper wordende huid die gepaard gaat met donkere kringen onder de ogen. Een aantal tips tegen stress:
- Zorg voor voldoende nachtrust.
- Probeer af en toe te sporten of te mediteren.
- Zorg dat je tijd voor jezelf hebt door bijvoorbeeld een lekker bad te nemen.

6. Verkleining van de schedel

Net als de rest van onze botten in het lichaam, neemt ook de botmassa van onze schedel af naarmate we ouder worden. Dit kan ervoor zorgen dat onze wangen en slapen wat invallen en onze kaaklijn verslapt. Ook verliest het gezicht aan vet en spiermassa, wat voor ruimte zorgt en de huid losser om het gezicht gaat zitten. Meestal komt dit pas echt op late leeftijd voor.

Een slappe huid verstevigen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om de huid te verstevigen en strak te maken. Een facelift is wel een heel drastische ingreep om een slappe huid te verminderen en vaak wordt ook gekozen voor een plaatselijke correctie, zoals bij een ooglidcorrectie. Gelukkig zijn er ook andere behandelingen zoals Accent radiofrequency, waarbij het weefsel in de huid wordt verwarmd en er meer collageen wordt aangemaakt.

Naast een gezonde levensstijl met voldoende beweging is een goede huidverzorging van groot belang in de strijd tegen een slapper wordende huid. Vichy heeft hiervoor verschillende productlijnen ontwikkeld, die de natuurlijke huidveroudering verminderen en je huid hierbij de juiste ondersteuning bieden. Liftactiv pakt rimpels en het eerste verlies van stevigheid van je huid aan. Het bevat Rhamnose wat in de farmacologie bekend staat vanwege zijn kalmerende eigenschappen. Ideal Body zorgt voor versteviging van de huid op de rest van het lichaam. Microdermabrasie is een intensieve vorm van een peeling die zorgt voor een betere doorbloeding van de huid en een stimulatie voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Na een aantal behandelingen ziet je huid er gladder, egaler en mooier uit.

De huid verstevigen met huidverzorging

Door je huid goed te verzorgen kan jij je huid soepel en stevig huid en een slappe huid voorkomen.

De menopauze zorgt voor hormonale veranderingen die gepaard gaan met een droger wordende en slappere huid. Neovadiol gaat de strijd aan met deze tekenen en helpt de productie van nieuwe huidcellen bevorderen, wat resulteert in een strakkere huid.Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top