OK

OK Cancel

Thank you

Close

Salicylzuur: wat jij moet weten over dit ingrediënt

Salicylzuur is een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in de cosmetische industrie, maar niet iedereen weet waar dit voor dient. Als je dit middel op het etiket van je gezichtsverzorgingsproduct ziet staan, zal het je misschien niet zo veel zeggen. Maar dan weet je nog niet wat een geweldig effect de producten hebben die salicylzuur bevatten. Zo kan het bijvoorbeeld helpen bij een huid met neiging tot acné. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de salicylzuur in je verzorgingsproducten.

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een kleurloos, kristalachtig zuur en is verwant aan glycolzuur, samen vallen ze onder de Beta hydroxy zuren (BHA’s). Het is een anti-oxidant die in verschillende planten voorkomt, zoals de wilg. Planten gebruiken deze stof in hun afweermechanisme om zich te beschermen tegen plantetende dieren en als natuurlijk conserveermiddel. Salicylzuur werd ook wel gebruikt om eten te conserveren, maar dat is in de EU niet meer toegestaan. Salicylzuur staat, in hoge concentraties, ook wel bekend om zijn pijnstillende en koortsremmende werking. In de oudheid wist men al van de genezende eigenschappen van deze stof en het is een belangrijk bestanddeel van het medicijn ‘aspirine’. Daarnaast wordt salicylzuur in hoge dosis ook gebruikt bij de behandeling van wratten en likdoorns.

Waar komt salicylzuur voor?

Salicylzuur is een natuurlijk zuur, maar kan ook synthetisch geproduceerd zijn. Het komt in de natuur veel voor in wilgenbast, maar ook in voedingsmiddelen zoals, paddenstoelen, blauwe bessen, amandelen en nog veel meer soorten voedsel. Er zit echter hooguit een milligram salicylzuur per 100g in deze voedingsmiddelen.

Wat doet Salicylzuur voor de huid?

Salicylzuur heeft veel gunstige effecten op de huid waardoor het een veelgebruikt bestanddeel is in verschillende cosmetische producten. Een aantal belangrijke eigenschappen van producten met salicylzuur zijn:
- Het verzachten de huid De hoornlaag van je huid wordt zachter door de salicylzuur, hierdoor kunnen schilfers op de huid gemakkelijker loslaten.
- Het kan helpen bij verschillende huidaandoeningen In hoge doseringen kan salicylzuur medische aandoeningen zoals een extreem droge huid, psoriasis en eczeem verzachten of zelfs oplossen.
- Het kan de huid exfoliëren Salicylzuur is een exfoliant. Het zorgt ervoor dat dode huidcellen van de huid worden verwijderd, zodat deze de poriën niet verstoppen.
- Het is een vet oplossend zuur Wanneer je het op je huid smeert lost het vet op de huid op. Ideaal voor de vette huid dus. Het lost ook talg op en helpt om puistjes, mee-eters of acné te voorkomen.

Wat voor voordelen heeft het gebruik van salicylzuur?

In combinatie met andere producten zorgt salicylzuur ervoor dat actieve bestanddelen in producten of een medicijn beter in de huid trekken huid, omdat de hoornlaag zachter wordt. Nog een voordeel van salicylzuur: het verwijdert geen gezonde huidcellen en ondersteunt de aanmaak van nieuwe huidcellen. Exfoliëren met een exfoliant met salicylzuur of glycolzuur noemt men ook wel een chemische peeling. Als je  kiest voor een mechanische peeling, oftewel scrubben, dan verwijder je vaak onbedoeld ook gezonde huidcellen.

Welke Vichy producten bevatten salicylzuur?

Zowel de exfoliërende werking als de vetoplossende eigenschappen maken salicylzuur een perfect ingrediënt voor producten speciaal voor de vette huid en voor de huid met neiging tot acné. Doordat de huid zachter wordt, vetten worden opgelost en dode huidcellen worden verwijderd, wordt het verstoppen van poriën tegengegaan. Daarom is dit ingrediënt ook verwerkt in de meeste producten van Normaderm, zoals Normaderm Hyaluspot tegen acné en de Normaderm reinigingsgel. Andere producten waar salicylzuur in verwerkt is bijvoorbeeld de scheerschuim van Vichy Homme voor mannen met een onzuivere huid die last hebben van puistjes of mee-eters.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top