OK

OK Cancel

Thank you

Close

Welke hormonale veranderingen in de menopauze beïnvloeden huidveranderingen?

Naast de inwendige symptomen die de menopauze aankondigen zoals opvliegers, slapeloosheid, gewichtstoename, vaginale droogte, zijn er nog andere symptomen die wijzen op een hormonaal onevenwicht.

Welke hormonale veranderingen in de menopauze beïnvloeden huidveranderingen?

De menopauze is een zeer ingewikkeld proces dat niet enkel de binnenkant van het lichaam, maar ook de huid aantast. En omdat je huid een weerspiegeling is van je lichaam, zal het signalen van stress vertonen wanneer je lichaam binnenin op zijn kop wordt gezet.  Je zal zien dat heel wat signalen eigenlijk dezelfde oorsprong hebben.

In de menopauze ondergaan je hormonen heel wat veranderingen

Oestrogeen en progesteron geven onze huid gloed, elasticiteit en hydratatie. Daarom zijn we er dol op. Bij de afname van de eierstokwerking, daalt het gehalte van deze hormonen.

Hormonaal onevenwicht tijdens de menopauze veroorzaakt de aftakeling van collageen en elastische vezels, wat zijn tol eist op de elastose van je huid. Een tekort aan vocht in de huid en trage wondheling kunnen ook voorkomen.

Een vermindering van oestrogeen kan ook de herverdeling van vetafzettingen veroorzaken, maar dit leidt helaas tot een slechte herverdeling:

  • verlies van ondersteunend vet onder de huid van het gezicht, de nek, handen en armen, wat tot verslapping leidt;
  • vetconcentraties op de buik en/of de dijbenen en billen.
Het oestrogeenverlies kan ook de bloedsomloop beïnvloeden door te verhinderen dat voedingsstoffen en zuurstof de huid bereiken. Zonder de essentiële voedingsstoffen zal uw huid er waarschijnlijk dunner en droger uitzien.

Is dat alles? Jammer genoeg niet... Het is ook mogelijk dat je hier en daar bruine vlekjes en hyperpigmentatie opmerkt.


Voedingsstoffen en zuurstof hebben moeite om de huid te bereiken

Bovendien blijven de bijnieren en de eierstokken van vrouwen na de menopauze androgenen afscheiden. Deze hormonen veroorzaken, in de afwezigheid van oestrogenen, bepaalde andere symptomen zoals een lagere stem, het verschijnen van gezichtsbeharing, vette huid en acne. Maar geen paniek, we zeggen niet dat je in een paar seconden een man zult worden. De hormonen spelen een spel met je lichaam. Ze kunnen dus in de war raken en je een paar mannelijke kantjes geven, maar geen paniek! Dit fenomeen is normaal en kan worden beperkt door zorgvuldig uw zorgroutine te kiezen.

Wat moet je onthouden?

De voornaamste veranderingen die je huid aantasten, zijn het oestrogeentekort en de hinder die voedingsstoffen en zuurstof ondervinden om tot bij de huid te geraken. Aangezien je huid een orgaan is, heeft ze behoefte aan heel wat elementen om goed te blijven functioneren. Elke hormonale verandering zal je huid dan ook aantasten… Het is dus belangrijk om met zorg je huidverzorgingsroutine te kiezen.

go to top