Vergeet je zonnebrand niet tijdens de wintersport

We hoeven je niet uit te leggen dat je een zonnebrand nodig hebt als je in de zomer op vakantie gaat, maar tijdens de winter sta je er misschien minder vaak bij stil dat jij je huid nog steeds goed moet beschermen tegen de zon. Zorg ervoor dat jij altijd een goede zonnebrandcrème meeneemt als je op wintersport gaat en verzeker jezelf van een goede bescherming tegen de felle zon in de bergen. Want op de skipiste heeft je huid echt een goede SPF nodig!

Als je regelmatig gaat wintersporten zal je het vast wel eens meegemaakt hebben: jouw skibril is nog duidelijk op je hoofd te zien. De rest van je huid heeft een zomerse teint gekregen. In de bergen kunnen de uv-stralen op de zonnige pistes je huid snel doen verkleuren en soms zelfs verbranden. Ski jij deze winter in een mooi gebied in de bergen? Zorg dan dat jij jezelf goed beschermt tegen uv-stralen en vergeet niet om je regelmatig in te smeren met een goede SPF. Zo kan jij huidschade en versnelde huidveroudering helpen voorkomen.

Drie redenen om je goed in te smeren tijdens de wintersport

1. Hoge bergen
Hoe hoger je bent, hoe ijler de lucht. De uv-stralen die van de zon afkomen hebben door deze ijle lucht meer kracht en kunnen je huid gemakkelijker beschadigen. Daarnaast is de lucht in de bergen ook een stuk schoner, waardoor er minder deeltjes in de lucht hangen die de uv-stralen terugkaatsen. Hierdoor kan de zonkracht in de bergen soms zelfs twee keer zo hoog zijn dan gewoonlijk. 


2. Sneeuw
Een dik pak sneeuw is alleen maar goed nieuws als je op wintersport gaat, maar voor je huid gaat dat niet op. De witte pistes zorgen ervoor dat de uv-stralen worden gereflecteerd. Je huid krijgt dus letterlijk de volle laag in de witte bergen. Een goede zonbescherming is dus essentieel in de bergen. 


3. Je huid rekent er niet op!
Als je deze maanden op wintersport gaat, dan kom je net uit de donkere, grijze maanden. In aanloop naar de zomer kan je huid geleidelijk wennen aan de zon die steeds krachtiger wordt. In de zomermaanden heeft je huid dan al die mooie bruine teint verkregen om weerstand te bieden tegen de uv-stralen. In de winter is je huid helemaal niet voorbereid op een week in de zon. In het wintersport seizoen heeft je huid nog weinig pigment aangemaakt en is deze ook nog redelijk dun. Je huid is dus ook nog eens extra kwetsbaar. is het heel belangrijk om je goed in te smeren als je op de ski’s staat.

Welke zonnebrandcrème moet ik gebruiken op wintersport?

In de zomer weet je waarschijnlijk wel wat voor zonnebrandcrème jij mee wilt nemen. Het maakt niet heel veel uit of je nou een zonnebrandcrème, zonnemelk of zonnespraygebruikt op het strand. Op wintersport moet je meer rekening houden met het product dat je kiest. 


In de bergen heb je niet alleen baat bij een hoge, beschermende factor. De kou en de wind zorgen er namelijk ook voor dat je huid sneller uitdroogt. Je doet er dus goed aan om je huid met een verzorgende zonnebrandcrème te verzorgen. Een goed product om je op wintersport mee in te smeren is bijvoorbeeld de Ideal Soleil fluweelachtige crème met SPF 50. Als je tijdens het skiën valt of je skibril afdoet kan je een deel van je zonbescherming kwijtraken, de Zonnestick met SPF50 is dan ideaal om je bescherming wat bij te werken of wat extra aandacht te besteden aan de zones die extra gevoelig zijn. De droge, koude lucht in de bergen kan er daarnaast voor zorgen dat je schrale lippen krijgt op wintersport. Dit kan je voor een deel voorkomen door goed gehydrateerd te blijven. Daarnaast kan je deze gevoelige zone in je gezicht wat extra verzorging geven met de Stick gevoelige lippen van Ideal Soleil.

Heb jij nog zonnebrand over van de zomer? Dit kan je misschien nog wel gebruiken, maar pas wel op. Een zonnebrandcrème is beperkt houdbaar. Door de hoge temperaturen en blootstelling aan de zon op het strand kan het filter in je zonnebrandcrème een stuk minder effectief zijn geworden. Wil je er zekerder van zijn dat jij je huid optimaal beschermt, dan kan je het beste je fles zonnebrand vervangen als het langer open is dan de weergegeven houdbaarheidsdatum na openen of als deze is blootgesteld aan extreme omstandigheden. Blijf je de fles toch gebruiken na deze houdbaarheidsdatum, houd dan altijd een nieuwe fles achter de hand, zodat je verzekerd bent van een goede bescherming tegen de zon.

Waar moet je extra op letten voor een goede bescherming tegen de zon?

In de zomer moet je blijven smeren, maar één voordeel van de wintersport is dat jij jezelf in ieder geval goed hebt ingepakt. Maar je gezicht, neus en oren hebben wat meer te verduren dan gewoonlijk. De lage temperaturen, droge lucht en de uv-stralen zorgen ervoor dat jij deze zones regelmatig moet insmeren en verzorgen. De stick gevoelige lippen met spf 30 verzorgen en beschermen je lippen. Om dehydratatie te voorkomen kan jij tijdens de wintersport ook Minéral 89 meenemen in je verzorgingsroutine, zodat je huid goed gehydrateerd blijft. Een ander product dat je huid kan helpen om goed gehydrateerd te blijven is een aftersun. Neem bijvoorbeeld Aftersun melk mee op reis om je huid te verzorgen na een lange dag skiën in de zon.

Welke factor moet je gebruiken op wintersport?

Om te voorkomen dat jij je huid verbrandt als je op je ski’s van de berg af gaat, is het dus minstens zo belangrijk om je goed in te smeren als op het strand. Kies voor producten met een spf van 50 om ervoor te zorgen dat je voldoende bescherming hebt. Met een hoge factor is je huid beter bestand tegen de schadelijke uv-stralen die vrij spel lijken te hebben in de bergen. Vergeet ook niet om jezelf regelmatig in te smeren met een zonnebrandcrème.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij jedichtstbijzijnde apotheek.

De redactie

De oplossing van Vichy

IDÉAL SOLEIL

Aftersun melk

Aftersun - Verzorging buiten de zon

Voor mannen en vrouwen die op zoek zijn naar een hydraterende aftersun.

IDÉAL SOLEIL

BB crème dry touch SPF 50 - Zonnebrandcrème

BB zonnecrème - Bescherming gezicht

Voor vrouwen met een gemengde tot vette huid, die op zoek zijn naar een getinte zonnebescherming voor het gezicht die de huid direct mooier maakt.

IDÉAL SOLEIL

Crème dry touch SPF 50

Zonnecrème - Bescherming gezicht

Voor mannen en vrouwen met een lichte, gemengde tot vette huid, die op zoek zijn naar een zonnebescherming die hun huid niet laat glimmen.

Meest gelezen