OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Kan een gevoelige hoofdhuid
haaruitval veroorzaken?

De hoofdhuid is een zeer gevoelige zone

De hoofdhuid is bedekt met meerdere zenuwuiteinden en telt 230 receptoren per vierkante centimeter, dat is twee keer zoveel als op het gezicht. Het is dus een zeer gevoelige zone.

Elk individu is anders en sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger dan anderen. De symptomen van een gevoelige hoofdhuid lijken anders te zijn dan die van een gevoelige gezichtshuid1.

Wat zijn de oorzaken van een jeukende hoofdhuid en kunnen ze tot haaruitval leiden?

Net als de huid van de rest van ons lichaam, is ook de hoofdhuid bedekt met een hydrolipidenfilm die fungeert als een beschermende barrière tegen externe agressies. Veranderingen in temperatuur, blootstelling aan UV-straling en vervuiling, evenals herhaaldelijk borstelen, kleuren en andere min of meer agressieve haarbehandelingen kunnen de barrièrefunctie van deze beschermende film negatief beïnvloeden, waardoor de hoofdhuid gevoeliger wordt voor ontstekingen.

Het is deze ontsteking die een onaangenaam gevoel veroorzaakt, zoals een trekkend gevoel, tintelingen en prikkelingen, roodheid, een branderig gevoel en natuurlijk jeuk.

Hoewel men veronderstelt dat de jeuk op zich niet direct tot haaruitval leidt, kan het herhaaldelijk agressieve krabben over de hoofdhuid, dat onvermijdelijk bij die jeuk hoort en dat zowel de hoofdhuid als de haarwortels fysiek kan beschadigen, een oorzaak van haarverlies zijn en het haarverlies in bepaalde zones versnellen.

Het goede nieuws is dat het haar in de meeste gevallen weer normaal groeit eens de hoofdhuid is behandeld.

Andere gevoelige hoofdhuidoorzaken

Vooral blootstelling aan ultraviolette (UV) straling, zeker in het vertexgebied dat het meest aan de zon wordt blootgesteld, kan leiden tot een gevoelige hoofdhuid2. Recent onderzoek heeft aangetoond dat UV-stralen een negatieve invloed hebben op de haargroei en alopecia veroorzaken3 - hoogstwaarschijnlijk door het genereren van reactieve zuurstofsoorten (ROS) - terwijl de haarpapillafibroblasten van mensen met een kalende hoofdhuid meer lijken te reageren op oxidatieve stress 4 . Er kan dus een verband zijn met de gevoeligheid van de hoofdhuid en dit soort haarverlies.

Een gevoelige hoofdhuid kan ook worden veroorzaakt door allergieën en een neiging tot sebostase (wanneer de talgklieren geen talg produceren), irritatie en dermatitis. Een bepaald type overgevoeligheid voor bepaalde ingrediënten in shampoo, zoals cocamidopropylbetaïne, kan ook de oorzaak zijn. Een droge hoofdhuid en sommige specifieke dermatologische aandoeningen van de hoofdhuid, zoals seborroïsche dermatitis en psoriasis, kunnen de hoofdhuid gevoeliger maken, evenals een verstoord evenwicht in het microbioom van de hoofdhuid.

Stress, oververmoeidheid, vitaminetekorten en slechte voeding kunnen ook de talgafscheiding van de hoofdhuid beïnvloeden en de hoofdhuid gevoeliger maken.

Oplossingen om een ​​gevoelige jeukende hoofdhuid te verzachten

Het beschermen van de hoofdhuid tegen verdere blootstelling aan externe agressoren is de sleutel tot het aanpakken van deze aandoening. De eerste en belangrijkste stap is om het haar te wassen en de verontreinigende stoffen, talg en andere mogelijke irriterende stoffen te verwijderen met een milde, kalmerende shampoo die is aangepast aan de gevoelige hoofdhuid. Het is aangewezen om chemicaliën, zoals sulfaten, te vermijden. Deze worden vaak aan shampoos toegevoegd om ze te laten schuimen, maar ze kunnen de hoofdhuid irriteren en uitdrogen.

Bij het wassen van het haar is het tevens aangewezen om de hoofdhuid niet te hard te masseren, noch te hard te wrijven en is het ook belangrijk om grondig te spoelen aangezien shampooresten een jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken. Een voorbehandeling kan ook helpen.

Wees ook bij het stijlen zacht voor het haar - probeer te voorkomen dat u te hard aan het haar trekt, aangezien dit de haarwortels en de hoofdhuid kan beschadigen. En kies voor de koele stand van uw haardroger als u uw haar moet föhnen, daar de warmte van de föhn de hoofdhuid kan aantasten en overgevoelig maken.

Tenslotte kan u best kapsels vermijden die het haar bij de wortels strak samentrekken (zoals paardenstaarten en vlechten) en die dus de gevoeligheid van de hoofdhuid kunnen verergeren.

Bronnen

(1) Laurent Misery et al. Sensitive scalp: does this condition exist? An epidemiological study. Contact Dermatitis 2008; 58: 234-2382.
(2) Oberholzer PA, Nobbe S, Kolm I, Kerl K, Kamarachev J, Trüeb RM. Red scalp disease - A rosacea-like dermatosis of the scalp? Successful therapy with oral tetracycline. Dermatology 2009;219:179-81.
(3) Trüeb RM. Is androgenetic alopecia a photoaggravated dermatosis? Dermatology 2003;207:343-84.
(4) Bahta AW, Farjo N, Farjo B, Philpott MP. Premature senescence of balding dermal papilla cells in vitro is associated with p16(INK4a) expression. J Invest Dermatol 2008;128:1088-94.

MARION_NIELSEN_585_400

Dr. Marion NIELSEN

INTERNATIONAAL WETENSCHAPPELIJK DIRECTEUR BIJ VICHY LABORATOIRES

Een gevoelige hoofdhuid veroorzaakt doorgaans geen haaruitval, behalve in sommige gevallen van kaal worden door een mogelijk verhoogde reactie op oxidatieve stress

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_04_Can_sensitive_scalp_cause_hair_loss.jpg