OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Van een gezonde hoofdhuid naar roos

Populatie micro-organismen uit balans

Roos, of schilfers in het haar komt bij ongeveer 50% van alle volwassenen voor en kan zich zowel bij vet als bij droog haar manifesteren. De schilfers ontstaan dan ook door een combinatie van 3 factoren: wijziging in de samenstelling van het sebum, verminderde werking van de huidbarrière en microbioom die uit balans is. Het gevolg? Zichtbare witte vlokken in het haar en meestal ook jeuk.

  • Stafylokokken
  • Propionibacterium
  • Malassezia restricta

Gezonde hoofdhuid

Hoofdhuid met roos

Evolutie van de 3 voornaamste micro-organismen
bij (het fenomeen) roos

Microbioom uit balans

De huidbarrière wordt in haar beschermende rol bijgestaan door het microbioom . Elke vierkante centimeter van de hoofdhuid herbergt tussen de 10.000 en 100 miljoen micro-organismen, voornamelijk bacteriën en gisten. Dit onzichtbare ecosysteem van levende micro-organismen vormt het microbioom. Weersomstandigheden, medicatie, stress en tal van andere invloeden kunnen het microbioom echter uit balans brengen waardoor ook de huidbarrière verzwakt.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_22_FROM_A_HEALTHY_SCALP_TO_A_DANDRUFF_CONDITION_HAIR_SCHEMA_picto.jpg

Wijziging in de samenstelling van het sebum
Sebum: Mix van squaleen (huideigen vet), triglyceriden (energieleverende vetten) en was-esters.

Sebum is een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren die zich voornamelijk bij de haarwortels bevinden. Het is een geliefde voedingsstof voor gist en bacteriën. De meeste malassezia-gisten hebben een vitale behoefte aan lipiden (vetten) om zich te ontwikkelen. Aangezien deze gisten niet in staat zijn hun eigen lipiden te synthetiseren, voeden ze zich met triglyceriden, de vetten die op de hoofdhuid aanwezig zijn.

Eenmaal geabsorbeerd, scheiden ze enzymen af die de triglyceriden omzetten in vetzuren. Dit fenomeen wordt squaleenperoxidatie genoemd. Het kan de evenwichtige omgeving van de hoofdhuid verstoren, met soms ontstekingen tot gevolg.

Verminderde werking van de huidbarrière

De barrièrefunctie van de huid bestaat uit hoorncellen die corneocyten genoemd worden. Deze zijn aan elkaar geschakeld door een intercellulaire matrix van lipiden. Wanneer er een wijziging in de barrièrefunctie optreedt, raakt het intercellulair cement verstoord en wordt het losmakend proces van de corneocyten onderbroken. Zo kunnen externe agressoren en irriterende componenten het ontstaan van ontstekingen beïnvloeden.

Er wordt dan ook een vicieuze cirkel van continue huidontstekingen ontwikkeld. Roos of schilfers ontstaan dus wanneer de huidcellen overactief zijn en het proces van vervangen en afschilferen in een stroomversnelling raakt.

Het samenspel van de verschillende spelers op het speelveld is dus duidelijk bepalend voor de gezondheid van de hoofdhuid. Evenwicht en diversiteit zijn de belangrijkste spelregels in de strijd tegen roos.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_22_FROM_A_HEALTHY_SCALP_TO_A_DANDRUFF_CONDITION_Picto.jpg

Hoe roos aanpakken?

Wilt u de vicieuze cirkel doorbreken en uw hoofdhuid weer in evenwicht brengen? Om roos aan te pakken, ontwikkelde Dercos een hele verzorgingslijn op maat van uw individuele behoeften. Ontdek hier het gamma Dercos anti-roosbehandelingen en geniet opnieuw van een gezond ogende hoofdhuid en glanzende haardos.

Bekijk het volledige aanbod van haarverzorgingsproducten van Vichy of vind een verkooppunt bij u in de buurt.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_23_FROM_A_HEALTHY_SCALP_TO_A_DANDRUFF_CONDITION.jpg