Ongeacht je leeftijd, menopauze of niet, je eetpatroon zal je huid en algemene gezondheid altijd beïnvloeden.
Te veel van het ene en te weinig van het ander, de voedingsstoffen die essentieel zijn voor je welzijn zijn volledig uit evenwicht. Terug naar de menopauze nu. Dit zijn de voedingsstoffen waar je op moet letten.
De vervelende symptomen die tijdens de menopauze optreden, maar ook de manieren om ze te voorkomen zijn onderzocht. Het is bewezen dat de frequentie waarmee ze voorkomen en het veroorzaakte ongemak significant kunnen worden verminderd door een evenwichtig dieet met alle noodzakelijke voedingsstoffen(1).
Groepen van voedingsstoffen die in de menopauze uiterst belangrijk zijn:
- Fyto-oestrogenen
- Vitamine D
- Calcium
- Foliumzuur
- Polyfenolen
- Vezels
- Omega-3 vetzuren
In de menopauze neemt de dichtheid van de botten af. Daarom is een grote inname van vitamine D belangrijk(1)
Peulvruchten, bladgroenten en bessen zijn producten die je aan je dieet zou moeten toevoegen. Vergeet ook de goede vetten uit plantaardige oliën, noten, zaden en vis niet, want deze zijn ook belangrijk[1,3].
Een hoge consumptie van zuivelproducten en vis wordt aangeraden(2). Zoals je al weet, verhoogt de menopauze het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Homocysteïne is een bestanddeel dat aan hoge concentraties leidt tot aandoeningen van de kransslagaders. Daarom is het zeker belangrijk om het te verminderen in deze fase van je leven. Het goede nieuws is dat de aanvulling van het foliumzuurgehalte bij postmenopauzale vrouwen het homocysteïnegehalte in het bloedserum vermindert. Eet dus producten zoals bladgroenten, citrusfruit, gist, vlees en volkoren granen, wat de belangrijkste bronnen van foliumzuur zijn[1].
Een andere belangrijke groep van producten zijn bessen. Ze bevatten veel belangrijke voedingsbestanddelen: vitaminen, mineralen, folaten, vezels en polyfenolen. Ze kunnen het risico op hart- en vaatziekten, kanker en de achteruitgang van cognitieve functies verminderen. Daarom wordt gedacht dat ze nuttigkunnen zijn tijdens de menopauze [3]. Omega 3-vetzuren hebben een significante impact op veel aandoeningen, inclusief hart- en vaatziekten en kanker. Het biedt dus voordelen om ze te eten tijdens de menopauze. Bronnen van omega 3-vetzuren zijn plantaardige oliën, noten, zaden en vetten uit zeevis en zoogdieren(1).
BRONNEN:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical
Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women: Cardiovascular disease, cancer and cognition. Maturitas, 63(4), 297–301.