Premenopauze: de eerste symptomen van de menopauze

Als de menstruatiecyclussen ophouden in de menopauze is dat voor veel vrouwen een keerpunt in hun leven. Deze overgang gebeurt niet van de ene op de andere dag. Neen, het kan zelfs jaren duren voordat uw cyclus volledig eindigt. Deze onstabiele periode is gekend als de premenopauze en voelt dikwijls onwennig aan, zeker als u niet weet waaraan u zich moet verwachten. Om de premenopauze beter te begrijpen en er soepeler doorheen te raken, helpen wij u bij het herkennen van de symptomen.

Menopause and hot flashes: understanding how and why

Wat is de premenopauze?

Het komt zelden voor dat een vrouw zonder enige voorbode of transitieperiode begint aan de menopauze. De eerste hormonale veranderingen luiden doorgaans een periode van instabiliteit in die enkele maanden tot enkele jaren kan duren (meestal tussen drie en vijf jaar). Deze overbruggingsperiode tussen de eerste hormonale veranderingen en de menopauze is de premenopauze (of perimenopauze).

Deze fase gaat in zodra de eierstokken minder oestrogeen produceren en de werking van de hormonen onregelmatig wordt. Helaas gaat dit vaak gepaard met een aantal bijwerkingen, emotionele symptomen maar ook fysieke klachten.

Wanneer u twaalf maanden niet meer hebt gemenstrueerd, wordt de premenopauze als voorbij beschouwd en begint de menopauze.

Do we have to stop the birth control pill during perimenopause

Kan ik in de premenopauze zwanger worden?

Vanaf 35 jaar begint de productie van de eierstokfollikels (met eicellen) af te nemen. In de premenopauze begint dat proces te versnellen en wordt de werking van de hormonen daarbovenop onregelmatig. Pas op, een onregelmatige ovulatie is niet synoniem voor onvruchtbaarheid. Ongeveer 15% van de vrouwen kan na de leeftijd van 45 jaar nog steeds zwanger worden.

Omdat er nog steeds een kans is op een zwangerschap, is het daarom sterk afgeraden om te stoppen met anticonceptie tijdens de premenopauze zonder het advies van uw arts of gynaecoloog.

Symptomen van de premenopauze

·         Onregelmatige menstruaties
·         Slaapstoornissen (insomnia)
·         Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid
·         Opvliegers (nachtzweten)
·         Verlaagd libido
·         Moeheid
·         Pijnlijke of gevoelige borsten
·         Opgezwollen buik
·         Opzwellen van het lichaam en benen
·         Vaginale problemen 
·        ...

Het aantal symptomen die samengaan met de menopauze is groot, varieert in de loop van de tijd en is verschillend van vrouw tot vrouw. Sommigen zullen slechts een beperkt aantal klachten ervaren, terwijl anderen het volledige scala aan symptomen zullen moeten ondergaan.

Wat zijn de fysieke klachten in de premenopauze waar we mee te maken kunnen krijgen?

Gewichtstoename en spieratrofie
Is uw gewicht toegenomen tijdens de premenopauze? Voel u niet schuldig! 90% van de vrouwen meldt een toename van hun gewicht tijdens deze periode. Dat komt omdat de productie van oestrogeen uit balans is geraakt. Dit vrouwelijk hormoon regelt de verdeling van het vet tussen boven- en onderlichaam, maar wordt onregelmatig als de premenopauze opkomt. Androgenen (mannelijke hormonen) krijgen zo vrij spel om vet op te stapelen in het onderlichaam. Bovendien verzwakt ons metabolisme wanneer we ouder worden en verliezen we spiermassa.

De veranderingen van de huid
De wijziging van de structuur en de textuur van de huid is een ander gevolg van de uit balans geraakte hormonen door de premenopauze.

Dr. Christos Zouboulis, dermatoloog en endocrinoloog, verduidelijkt: "Net zoals de organen van het lichaam, is de huid onderhevig aan veranderingen. De buitenste huidlagen worden dunner, maar ook de diepere huidlagen veranderen. De huid krijgt rimpels en wordt gevoeliger. Ze wordt ook steeds droger. Wanneer de huid steeds droger wordt en haar elasticiteit verliest, verliest ze ook haar glans. Dat is de reden waarom de huid dof wordt.”.

Gelukkig kunt u deze klachten beperken door een gezonde voeding en door de juiste huidverzorging voor een droge huid aan te brengen.

Voor meer advies van onze experts over de Menopauze en de gevolgen ervan voor uw lichaam en huid, kunt u terecht op het No Pause @Menopauze-platform.

De redactie

De oplossing van Vichy

NEOVADIOL

Magistral Dagcrème

Dagcrème - Anti-Aging

Voedende, dichtheidsverbeterende verzorging. De ideale huid is geen droom meer, ook na de menopauze.

NEOVADIOL

Magistral Elixir

Serum - Anti-Aging

Concentraat met revitaliserende verzorgende oliën

NEOVADIOL

Substitutief Complex - Nacht

Nachtcrème - Anti-Aging

Voor vrouwen die de invloed van de menopauze op de huid en de bijkomstige nachtelijke problemen voor de huid, willen beperken.

Meest gelezen

Mee-eters verwijderen? Zo komt u er definitief van af!

Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen of blackheads genoemd). Ze komen voor op de neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals u misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, oxideert de talg. Hierdoor verkleurt het talg en worden zwarte puntjes zichtbaar. Lees hier wat u kunt doen tegen deze zwarte puntjes en wat u vooral moet laten.

Meer info