OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Van roos tot seborroïsche dermatitis van de hoofdhuid

Roos kent verscheidene gradaties gaande van licht tot zeer ernstig. De meest ernstige vorm van roos is meestal gelinkt aan de huidaandoening seborroïsche dermatitis (SD). Deze vorm van roos gaat gepaard met hoofdhuidontstekingen en wordt daardoor vaak verward met psoriasis . Laten we uitzoeken hoe we het onderscheid kunnen maken tussen gewone roos en seborroïsche dermatitis en hoe we dit kunnen voorkomen.

Uiterlijke tekenen van seborroïsche dermatitis op de hoofdhuid

Seborroïsche dermatitis wordt gekenmerkt door rode plekken en schilfers en gaat vaak gepaard met jeuk. In sommige gevallen is er ook sprake van een branderig gevoel, wat bij gewone roos niet het geval is. Het is erfelijk, maar niet besmettelijk en komt bij ongeveer 3 tot 5% van de bevolking voor. Hoewel de aandoening ook bij zuigelingen (in de vorm van melkkorstjes) voorkomt, worden vooral volwassenen tussen 18 en 40 jaar erdoor getroffen. 

De aandoening beperkt zich niet tot de hoofdhuid, maar kan ook optreden in andere talgrijke zones. Aangezien de talgproductie bij mannen hoger ligt dan bij vrouwen, komt SD ook vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Dercos Dandruff - Detail van hoofdhuid met seborroïsche dermatitis en zichtbare haarschilfers

Haarschilfers
Haarschilfers en ontsteking bij seborroïsche dermatitis

Seborroïsche dermatitis is dus in veel gevallen de onderliggende oorzaak van aanhoudend roos die gepaard gaat met jeuk en zelfs haaruitval. Aangezien er infecties kunnen ontstaan, is het belangrijk deze huidaandoening te behandelen. Bovendien kan seborroïsche dermatitis verergeren bij stress, hormonale veranderingen, extreme weersomstandigheden en slechte eetgewoonten. Om seborroïsche dermatitis en de mogelijke ontstekingen aan te pakken, dient u dus in eerste instantie met deze factoren rekening te houden. Anderzijds is het wel mogelijk de hoofdhuid te verzachten met een goede anti-roos shampoo.

Dercos ontwikkelde een volledige lijn met shampoos en haarverzorgingsproducten die u bijstaan in uw strijd tegen roos en de jeuk die erdoor ontstaat. Ontdek bij Vichy het hele gamma Dercos haarverzorgingsproducten of vind meteen een verkooppunt bij u in de buurt.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_18_FROM_DANDRUFF_TO_SEBORRHEIC_DERMATITIS.jpg