OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Wat is het verband tussen het microbioom van de hoofdhuid en roos?

Wat is het microbioom van de hoofdhuid?

R.J.: Het verwijst naar het microbioom, het onzichtbare ecosysteem van levende micro-organismen dat integraal deel uitmaakt van de huidoppervlakte van de hoofdhuid en voornamelijk bestaat uit bacteriën (in eerste instantie Staphylococcus epidermidis en Propionibacterium acnes, nu bekend als Cutibacterium acnes) en gisten (met een sterke overheersing van Malassezia restricta). Per cm² leven er miljoenen van deze micro-organismen! En zoals dat voor elk ecosysteem geldt, leven ook deze organismen in harmonie met elkaar en met de hoofdhuid die hen voorziet van essentiële voedingsstoffen, voornamelijk via zweet en talg.

Net als bij de huid van het gezicht en het lichaam, is de functie van het microbioom van de hoofdhuid het bieden van bescherming tegen pathogene micro-organismen. Iedereen heeft een eigen hoofdhuid-microbioom en dat kan veranderingen ondergaan op basis van de seizoenen of zelfs gewoon doorheen eenzelfde dag, door het haar te wassen bijvoorbeeld.


Hoe kan dit microbioom roos beïnvloeden?

R.J.: De Malassezia restricta wordt als de grootste boosdoener beschouwd. Recent onderzoek bij L’Oréal (1) onthulde dat er tien keer meer van deze gisten aanwezig zijn op de hoofdhuid met roos dan op een roosvrije hoofdhuid. Bovendien toonden onze in vitro experimenten aan dat de Malassezia restricta giftig is voor de cellen van de hoofdhuid (2). We weten echter nog niet welke mechanismen exact verantwoordelijk zijn voor de productie van roos en bestuderen daarom momenteel verschillende hypothesen.

We constateerden tevens een onevenwicht in de bacteriënpopulaties, met een stijging van de hoeveelheid Staphylococcus en een daling van de hoeveelheid Cutibacterium acnes in bepaalde zones van de hoofdhuid met roos. We trachten dus te begrijpen hoe dit onevenwicht in het microbioom (of dysbiose) tot stand komt en proberen te achterhalen of het een rechtstreekse veroorzaker van roos is.

Een ding is zeker, namelijk dat talg van de hoofdhuid – waarmee Malassezia zich voedt – essentieel is voor de vorming van roos. Zonder talgproductie, zoals bijvoorbeeld bij kinderen, is er geen roos!

Zijn er nog andere factoren verantwoordelijk voor roos?

R.J.: Een andere factor waarvan we nu aannemen dat deze, naast Malassezia en talg, een invloed heeft, is de eigen aanleg voor roos. Bij bepaalde mensen is de kans dat ze roos ontwikkelen groter dan bij andere, hetzij door een droge hoofdhuid of problemen met de barrièrefunctie van de hoofdhuid, hetzij door een minder goed functionerend immuunsysteem of antioxiderend afweermechanisme. 

Dat is de reden waarom roos zo’n veelvoorkomende aandoening is en – op een bepaald moment in het leven van elk individu – bijna de helft van de wereldbevolking treft.

HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_02_ROLAND_JOURDAIN_585_400.jpg

Roland JOURDAIN

Microbioloog en Research Associate bij L'Oréal Advanced Research

Malassezia restricta wordt beschouwd als de belangrijkste boosdoener bij roos.