OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kleimaskers: hoe gebruik je ze? En welke fouten moet je voorkomen?

Kleimaskers zijn hartstikke populair: er zijn verschillende soorten kleimaskers, elke soort klei zorgt voor een andere kleur. En met extra ingrediënten zoals groene thee, aloë vera of allantoïne worden de voordelen van een kleimasker alleen maar versterkt. Wij vertellen je alles wat je moet weten over kleimaskers en we geven je de 3 meest gemaakte fouten bij het gebruik van een kleimasker, zodat jij ze kunt voorkomen.

Wat zijn kleimaskers?

Kleimasker worden al heel lang gebruikt dankzij hun weldadige eigenschappen, zeker wanneer het aankomt op gezichtsverzorging[1]. Er zijn verschillende kleuren klei, zoals het groene Bentoniet of het witte Kaolien. Een andere populaire soort klei, is de roze Ghassoul klei uit Marokko, maar er zijn nog veel meer verschillende soorten en kleuren die allemaal hun eigen verzorgende eigenschappen hebben.

Onderzoeken wijzen uit dat dat het aanbrengen van klei op de huid kan bijdragen aan het zuiveren van de huid. Op de vette huid helpen kleimaskers om overtollig talg en olie te absorberen en daarnaast kan het de oppervlakte van je huid reinigen van vuile stoffen[2]. Daarnaast kan het ook helpen om de huid te laten herstellen van onzuiverheden[3].

Het Poriezuiverend Kleimasker van Vichy bevat twee soorten klei: namelijk Kaolien en Bentoniet. Bentoniet is een groene kleisoort en bevat een zeer fijn vulkanisch gesteente en staat bekend om zijn absorberende eigenschappen. Een must-have voor de vette, onzuivere huid. Kaolien is een witte soort klei, die boordevol mineralen zit. Hierdoor is deze klei uitermate geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Ons kleimasker bevat nog een aantal andere ingrediënten, zoals aloë vera en allantoïne. Deze twee ingrediënten zorgen voor een kleimasker dat fijn is voor de gevoelige en geïrriteerde huid. Terwijl aloë vera de huid kalmeert en verzacht, stimuleert de allantoine het herstel van beschadigd weefsel en de celvernieuwing. In combinatie met het Mineraliserend Thermaal Water van Vichy is dit masker ideaal om poriën te reinigen en de huid zacht en fijn te laten aanvoelen.

De 3 meest gemaakte fouten met kleimaskers

Kleimaskers zijn dus heel gewild, maar er zijn nog steeds enkele fouten die mensen maken bij het gebruik van hun masker. We nemen de drie belangrijkste onder de loep zodat jij het meeste uit je kleimasker kunt halen.

Fout 1: het verkeerde kleimasker kiezen voor je huidtype
Klei is een algemene term voor een verscheidenheid aan natuurlijke minerale samenstellingen. Iedere kleisoort heeft andere eigenschappen die aansluiten bij verschillende huidtypen.
- Witte klei is een fijn gemalen, zachte reiniger die overtollig talg en olie vermindert zonder de huid uit te drogen. Deze klei is geschikt voor de gevoelige en de droge huid.
- Groene klei heeft een krachtigere adsorptie waardoor het beter past bij een vette huid.

Fout 2: je kleimasker te lang laten zitten
Kleimaskers trekken in de huid om zo overtollig talg en olie op te nemen (absorptie), maar ook om onzuiverheden aan te trekken en te binden (adsorptie). Echter kan dit betekenen dat de huid uitgedroogd raakt wanneer je het kleimasker te lang op je gezicht laat zitten. Bentoniet, de groene kleisoort, kan naast talg en olie namelijk ook veel water aan je gezichtshuid onttrekken.

Het is daarom aan te raden om niet te wachten tot je kleimasker volledig opdroogt, maar om het na tien minuten te verwijderen van je gezicht (zoals geadviseerd bij het Porie zuiverend kleimasker). Laat je kleimasker dus nooit helemaal intrekken. Merk jij dat je huid is uitgedroogd door de groene klei? Gebruik dan Minèral 89 om je huid te hydrateren na het gebruik van je kleimasker.

Fout 3: het kleimasker over je gehele gezicht aanbrengen
Omdat elke soort klei andere eigenschappen heeft en andere ingrediënten bevat, kunnen ze voor het ene huidtype heel fijn zijn en voor het andere huidtype minder geschikt. Omdat je gezicht verschillende zones bevat die allemaal andere behoeftes hebben, doe je er goed aan om niet je hele gezicht met één soort kleimasker te bedekken. Je hebt misschien een vettige T-zone, maar een droge huid op je wangen. Groene klei lijkt dan misschien de perfecte soort klei, maar dat geldt dus niet voor je wangen.

Kies daarom voor multi-masking. Dat betekent dat je het masker op slechts enkele gedeelten van je gezicht aanbrengt of dat je verschillende maskers gebruikt voor de verschillende behoeftes die je huid heeft. Zo kan je bijvoorbeeld je T-zone behandelen met groene klei, terwijl jij je wangen hydrateert met het Verfrissend Mineraal Masker.

Kortom, klei kan ideaal zijn voor het zuiveren van je poriën en absorberen van vuil, maar het is belangrijk dat je het op de juiste manier gebruikt!

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

[1] Ubick, S. “Mud, Mud, Glorious Mud”, in The Magazine for the California Academy of Sciences, October 2005. [Accessible at: http://www.academia.edu/3494104/Mud_Mud_Glorious_Mud]
[2] ‘Valenti, D.M., Silva, J. et al, ‘Effect of topical clay application on the synthesis of collagen in skin: an experimental study’ in Clinical and experimental dermatology 37.2 (2012) pp. 164-168 [Accessible at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22340693/]
[3] Williams, L. and Haydel, S. ‘Evaluation of the medicinal use of clay minerals as antibacterial agents’ in International Geology Review 52.8 (2010) pp. 745-770 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2904249/]

go to top