OK

OK Cancel

Thank you

Close

LEER MEER OVER UW HOOFDHUIDZORG
EN MAAK EEN HOOFDHUIDDIAGNOSE.

Start mijn analyse

Dercos diagnosis background

Haaruitval, het verschil tussen mannen en vrouwen

Het najaar is de tijd dat meer mensen dan gebruikelijk in de apotheek komen met de klacht dat zij last hebben van haaruitval.

We noemen dit type haaruitval ook wel de seizoensgebonden haaruitval. Deze vorm van haaruitval komt niet alleen voor in het najaar maar ook in het voorjaar. Opvallend aan deze vorm van haaruitval is, dat het meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Haaruitval bij vrouwen

Andere specifieke vormen van haaruitval die meer gesignaleerd wordt bij vrouwen dan bij mannen, zijn haaruitval door:

  • een emotionele shock
  • stress
  • vermoeidheid
  • onevenwichtige voeding
Deze invloeden kunnen ervoor zorgen dat het weefsel (collageen) rond de haarwortel verhardt. Hierdoor wordt de haarwortel samengedrukt en verankert zich minder goed in de hoofdhuid. Op die manier krijgt de haarvezel minder voedingsstoffen binnen en raakt hij verzwakt. Er wordt dunner haar geproduceerd dat in ernstige gevallen verdwijnt en permanente kaalheid veroorzaakt.

Haaruitval bij mannen

Bij mannen zijn andere invloeden de oorzaak van haaruitval en dit proces loopt anders dan bij vrouwen. Vrouwen ervaren meestal bij haaruitval het uitdunnen van de haardos. Dit gebeurt geleidelijk verspreid over het hoofd en wordt diffuse haaruitval genoemd. Bij mannen is de haaruitval meer gelokaliseerd op specifieke plaatsen op de hoofdhuid, zoals de slapen en de kruin.

Invloeden op haaruitval bij de man zijn:

1. Overmatige enzymwerking. Deze 1e oorzaak komt specifiek bij mannen voor. Door een te sterke activiteit van het enzym 5-alfa-reductase wordt testosteron omgezet in een heel krachtig derivaat (DHT of dihydrotestosteron) dat de cellen van de huidpapil beschadigt en zo haaruitval veroorzaakt.

2. Verharding van het weefsel (collageen) rond de haarwortel waardoor de haarwortel wordt samengedrukt, minder verankert zit in de hoofdhuid en de haarvezel te weinig voedingsstoffen krijgt.

3. Plaatselijke micro-ontstekingen van het haarzakje De productie van ontstekingsveroorzakende boodschappers als reactie op agressies die het haarzakje ondergaat.

4. Vermindering van de microcirculatie Als het haarzakje minder goed van bloed wordt voorzien, gaat ze geleidelijk aan verschrompelen. Het haar wordt dunner, zwakker, brozer en valt uiteindelijk uit. Bij haaruitval is het belangrijk zo snel mogelijk te starten met een product dat het haaruitval proces afremt zoals de Neogenic dichtsheidsverbeterende shampoo.

Hoe langer het haaruitval proces duurt, hoe groter de kans is dat het collageen rondom de haarschacht permanent verhardt waardoor voedingstoffen de haarbulbus niet meer kunnen bereiken. Onderaan deze pagina vindt u Vichy's verzorgingen hiervoor.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top