OK

OK Cancel

Thank you

Close

Sport om met de menopauze om te gaan

Tijdens de menopauze is het belangrijk dat je nog actief blijft en voldoende beweegt. Sport wordt vaak gezien als een manier om af te vallen, hoewel er nog zoveel meer voordelen zijn. Lees hier de vijf redenen waarom sporten juist zo goed voor je is tijdens de menopauze en welke sporten je het beste kunt beoefenen.

Vijf redenen waarom sport tijdens de menopauze belangrijk is.

1. Fit blijven helpt bij veroudering

Tijdens de menopauze vertraagt je spijsvertering door de afname van hormonen. Bewegen kan er voor zorgen dat de spijsvertering weer wordt gestimuleerd. Onderzoeken hebben uitgewezen dat duursporten cel veroudering helpen vertragen door het aanvechten van de verkorting van telomeren in de DNA-chromosomen. Daarnaast vermindert sporten ook ontstekingen, een andere bron van veroudering.

2. Je wordt er blij van

Sporten zorgt voor een aanmaak van endorfine, het zogenaamde gelukshormoon dat zorgt voor een goed humeur. Hierdoor gaan we ons zowel mentaal als lichamelijk goed voelen.

3. Het gaat hart- en vaatziekten tegen

Met een positief effect op de bloedcirculatie verbetert sporten de hartcapaciteit, verlicht het de druk op het hart en verlaagt het cholesterol.

4. Controle over je gewicht

De menopauze zorgt voor een toename in gewicht, maar door te sporten stimuleer je de spijsvertering, neemt je energie toe en bouw je spieren op.

5. Het helpt tegen botontkalking

Sporten verbetert de binding van calcium in de botten. Zeker wanneer er impact is vanaf de grond en er vibraties door het lichaam gaan zoals het geval is bij hardlopen.

De beste sporten voor tijdens de menopauze

De beste sport om te beoefenen is de sport die jij het leukste vindt. Het is belangrijk om iets te vinden dat je motiveert en dat je regelmatig blijft doen. Het is namelijk niet genoeg om eenmalig te gaan sporten, het moet iets regelmatigs worden. Daarom is het belangrijk een sport te kiezen die je leuk vindt en waar je graag tijd voor maakt. Bij voorkeur twee tot vier keer per week, al is dit per persoon verschillend.
Het goede nieuws is dus dat de ene sport niet beter is dan de ander. Idealiter combineer je een intensieve duursport met een wat meer ontspannen activiteit.

Duursporten tijdens de menopauze?

Kies een duursport die het hart versterkt, calorieën verbrandt en spieren opbouwt. Beoefen deze sport vervolgens twee keer per week dertig tot vijfenveertig minuten per keer. Hieronder geven wij je een paar mogelijke sporten. 

Kies een duursport die het hart versterkt, calorieën verbrandt en spieren opbouwt. Beoefen deze sport vervolgens twee keer per week dertig tot vijfenveertig minuten per keer. Hieronder geven wij je een paar mogelijke sporten. 

Hardlopen

Hardlopen is een van de beste sporten om de symptomen van de menopauze tegen te gaan. Door de impact op de grond versterkt het de botten en daarnaast heeft het ook een positieve invloed op je hart- en bloedvaten. Let wel op dat je de juiste schoenen aanschaft voordat je begint met hardlopen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer je een tot tweeënhalf uur per week in twee tot drie sessies hardloopt in een matig tempo (waarbij je hartslag net begint te versnellen) dit je levensverwachting kan verlengen.

Wandelen

Met de juiste schoenen en een snelheid van 5 tot 6 kilometer per uur is wandelen met recht een sport te noemen. Het is een goede optie wanneer ja al een aantal jaren niet meer hebt gesport en je met iets wilt beginnen dat niet te veel afschrikt. Gebruik een stappenteller en zet ten minste 10.00 stappen per dag.

Zwemmen

Zwemmen stimuleert de spieren in je bovenlichaam en in je benen. Het lichaam wordt ondersteund door het water, waardoor je gevoelige gewrichten beschermt.

Fietsen

Wanneer hardlopen te zwaar is voor je gewrichten is een fietsen een goed alternatief om de spieren in je benen, billen en rug te activeren. Daarnaast train je ook je buik- en bekkenbodemspieren. Echter heeft fietsen, net zoals zwemmen, geen invloed op de botten.

Welke ‘ rustige’ sporten zijn geschikt voor de menopauze?

Voeg om de week een één uur durende sessie van een rustige sport toe aan je routine om zo flexibiliteit, evenwicht en spieren te activeren.

Yoga

Een van de vele voordelen van yoga is dat het aan elk niveau aangepast kan worden. Dit betekent dat het toegankelijk is voor iedereen, zelfs de absolute beginner. Er zijn verschillende vormen van yoga om uit te kiezen. De een is energieker dan de ander. Over het algemeen draagt yoga bij aan het soepel houden van de gewrichten, stimuleert het flexibiliteit, vermindert het rugpijn en stimuleert het de bloedcirculatie. Daarnaast verbetert het ook je balans, versterkt het je kernspieren en helpt het bij het op gewicht blijven. En tot slot vermindert het stress.

Pilates

Hoewel het veel overeenkomsten heeft met yoga focust Pilates zich op de buikspieren en de bekkenbodemspieren.

Tai Chi

Ademhalingsoefeningen gecombineerd met statische en bewegende poses zorgen er voor dat je met deze traditionele Chinese discipline de kernspieren versterkt. Daarnaast werk je aan je balans en neemt het spanning op de rug weg. Alles wordt rustig aan gedaan, waardoor het ook aantrekkelijk is voor de niet ervaren sporter.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top