OK

OK Cancel

Thank you

Close

Wat is de impact van roken op de huid?

Fase 1: Roken en huidveroudering

Wist je dat je door roken een vlekkerige huid kan krijgen? Naast veranderingen in de hormoonspiegels van het lichaam, blijft sigarettenrook onmiddellijk na het uitademen als het ware op het gezicht plakken, wat resulteert in mee-eters, verstopte poriën en andere imperfecties. Om dit tegen te gaan, raadt Nina aan om je poriën grondig te reinigen met houtskoolmaskers om het opgebouwde vuil, waaronder rook en vervuiling te reinigen.

Roken is een belangrijke oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Na verloop van tijd leidt het roken van een sigaret tot fijne lijntjes rond de neus, mond en ook rond de ogen.

Fase 2: Terwijl je aan het roken bent

Nicotine – een van de stoffen die verantwoordelijk is voor het verslavend maken van sigaretten - tast niet alleen je hersenen aan, maar verandert ook een aantal fysiologische processen onder het huidoppervlak. Nina legt uit: “Nicotine vernauwd de bloedvaten van de opperhuid, waardoor het moeilijker wordt voor belangrijke vitaminen en voedingsstoffen om het oppervlak van de huid te bereiken. Dit vermindert ook het vermogen van de huid om zichzelf te herstellen. Deze klap op de bloedsomloop van je huid is ook de oorzaak van de grijze of gelige gloed die bij de teint van rokers hoort”.

Fase 3: Gevolgen op lange termijn

Ten slotte legt Nina uit hoe tabak de huid op lange termijn beïnvloedt, waaruit blijkt dat chemische stoffen in sigaretten in verband worden gebracht met de afbraak van de collageenvoorraden van de huid. Studies hebben aangetoond dat vrouwen die roken hogere androgeen en oestrogeen niveaus hebben dan vrouwen die nog nooit hebben gerookt. Bovendien zijn er ook studies uitgevoerd bij identieke tweelingen, waarbij een broer of zus rookte en de ander niet. De resultaten toonden aan dat de tweeling die sigaretten rookte - in het onderzoek gedefinieerd als een pak sigaretten per dag boven de 40 jaar - gemiddeld 7,4 jaar ouder leek te zijn dan hun niet rokende tegenhanger.

Nina vertelt ons: “De chemische producten die in sigaretten zitten kunnen de hormoonspiegel van het lichaam beïnvloeden met als gevolg haaruitval en een toename van acné of imperfecties van de huid". Bovendien moeten rokers hun levensstijl aanpassen om de agressieve werking van nicotine op de huid te compenseren. Nina raadt met name aan om voldoende vitamine C in je dieet op te nemen om ervoor te zorgen dat de huid optimaal blijft, ook als je blijft roken.


Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

go to top